In cazul in care preluati textul din aceasta pagina este necesar sa specificati ca sursa serviciul LegeStart oferit de Indaco Systems.
<
Ministerul Finantelor Publice
Ordin nr. 1014
din 6 iunie 2001
privind aprobarea structurii, continutului si modului de utilizare a Documentatiei standard pentru elaborarea si prezentarea ofertei pentru achizitia publica de lucrari
 
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 357 din 4 iulie 2001
Nr. 1.014/874 Ministerul Finantelor Publice Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei Ministrul finantelor publice, in baza Hotararii Guvernului nr. 18/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si ministrul lucrarilor publice, transporturilor si locuintei, in baza Hotararii Guvernului nr. 3/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, in aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achizitiile publice, in temeiul prevederilor art. 57 din Hotararea Guvernului nr. 461/2001 pentru aprobarea normelor de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achizitiile publice, emit urmatorul ordin: 

   Art. 1. -Se aproba structura, continutul si modul de utilizare a Documentatiei standard pentru elaborarea si prezentarea ofertei pentru achizitia publica de lucrari, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

   Art. 2. - Documentatia standard pentru elaborarea si prezentarea ofertei este structurata astfel:
       a) Sectiunea I - Informatii generale;
       b) Sectiunea II - Fisa de date a achizitiei;
       c) Sectiunea III - Caietul de sarcini;
       d) Sectiunea IV - Formulare;
       e) Sectiunea V - Contract de executie de lucrari. 

   Art. 3. - 
      (1) Documentatia standard pentru elaborarea si prezentarea ofertei asigura punerea la dispozitie tuturor potentialilor candidati/ofertanti informatiile necesare privind aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achizitie publica si reprezinta modelul pe baza caruia autoritatea contractanta are obligatia de a intocmi fiecare documentatie pentru elaborarea si prezentarea ofertei.
      (2) In sensul prevederilor alin. (1), sectiunile au urmatorul continut:
       a) Sectiunea I prezinta cadrul general referitor la aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de lucrari si contine indicatii asupra modului de derulare a fiecarei faze a procedurii. In scopul asigurarii respectarii principiului transparentei indicatiile se concretizeaza atat prin preluarea unor prevederi ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achizitiile publice, semnificative pentru fiecare faza, cat si prin descrierea regulilor generale care stau la baza procedurii aplicate.
       b) Sectiunea II contine texte scrise cu caractere normale si inclinate, care precizeaza modul de detaliere a cadrului general, prezentat in sectiunea I, la specificul fiecarui contract de lucrari care urmeaza sa fie atribuit.
       c) Sectiunea III contine indicatii privind regulile de baza care trebuie respectate astfel incat potentialii ofertanti sa elaboreze propunerea tehnica corespunzator cu necesitatile autoritatii contractante.
       d) Sectiunea IV contine formulare cu caracter obligatoriu, precum si formulare cu caracter optional, destinate sa faciliteze elaborarea si prezentarea unitara a ofertelor.
       e) Sectiunea V contine modelul orientativ al unui contract de lucrari. 

   Art. 4. - La intocmirea documentatiei pentru elaborarea si prezentarea ofertei autoritatea contractanta are obligatia de a utiliza documentatia standard prevazuta in anexa, dupa cum urmeaza:
       a) continutul sectiunii I din cadrul fiecarei documentatii pentru elaborarea si prezentarea ofertei va fi identic cu continutul sectiunii I din documentatia standard si este general valabil pentru fiecare procedura aplicata;
       b) continutul sectiunii II din cadrul fiecarei documentatii pentru elaborarea si prezentarea ofertei va fi elaborat prin transcrierea identica a textelor scrise cu caractere normale din continutul sectiunii II a documentatiei standard si prin completarea datelor necesare in vederea elaborarii si prezentarii ofertei, in conformitate cu indicatiile precizate prin textele scrise cu caractere inclinate;
       c) continutul sectiunii III din cadrul fiecarei documentatii pentru elaborarea si prezentarea ofertei va cuprinde Caietul de sarcini, elaborat in concordanta cu necesitatile obiective ale autoritatii contractante si cu respectarea regulilor de baza precizate in documentatia standard;
       d) continutul sectiunii IV din cadrul fiecarei documentatii pentru elaborarea si prezentarea ofertei va cuprinde setul de formulare solicitate de autoritatea contractanta, set care este constituit din formularele precizate ca fiind obligatorii in documentatia standard, la care se pot adauga si alte formulare considerate necesare pentru evaluarea corespunzatoare a ofertelor;
       e) continutul sectiunii V din cadrul fiecarei documentatii pentru elaborarea si prezentarea ofertei va cuprinde propunerea concreta de contract care va fi incheiat intre autoritatea contractanta si executantul de lucrari, propunere care se elaboreaza prin adaptarea modelului orientativ prevazut in documentatia standard la specificul fiecarui contract care urmeaza sa fie atribuit. 

   Art. 5. - In sensul prevederilor art. 102 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achizitiile publice, prin procedura aflata in curs de desfasurare la data intrarii in vigoare a noii legislatii privind achizitiile publice se intelege orice procedura de achizitie publica care pana la data de 11 mai 2001 se afla in oricare dintre urmatoarele stadii:
       a) documentatiile de licitatie au fost elaborate si prezentate spre avizare la Ministerul Finantelor Publice si la Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei;
       b) a fost transmis spre publicare un anunt publicitar de participare, in cazul licitatiilor publice deschise;
       c) au fost transmise invitatii de participare catre potentialii oferanti, in cazul licitatiilor publice restranse sau in cazul cererilor de oferte de pret. 

   Art. 6. - Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Ministrul finantelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu
p. Ministrul lucrarilor publice, transporturilor si locuintei,
Ion Selaru,
secretar de stat
ANEXA
DOCUMENTATIA STANDARD
pentru elaborarea si prezentarea ofertei pentru achizitia
publica de lucrari
SECTIUNEA I
INFORMATII GENERALE
Sectiunea I contine informatiile generale referitoare la aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achizitie publica, care sunt destinate potentialilor ofertanti interesati sa participe la procedura aplicata pentru atribuirea contractului de lucrari. Informatiile din aceasta sectiune sunt, dupa caz, completate, adaptate sau detaliate in cadrul sectiunii II. In masura in care prevederile sectiunii I nu sunt modificate in cadrul sectiunii II, acestea devin obligatorii atat pentru autoritatea contractanta, cat si pentru candidati/ofertanti pe toata perioada de aplicare a procedurii pentru atribuirea contractului de achizitie publica.
A. Introducere
  
A.1. Informatii privind      A.1.1. Informatiile privind autoritatea contractanta, precum si 
     autoritatea             sursele de finantare asigurate pentru indeplinirea contractului 
     contractanta            sunt prezentate in Fisa de date a achizitiei. 
A.2. Scopul aplicarii        A.2.1. Autoritatea contractanta invita persoanele juridice 
     procedurii              interesate sa depuna oferta in scopul atribuirii contractului 
                             pentru executia lucrarilor descrise in Fisa de date a achizitiei 
                             si in Caietul de sarcini. 
                             A.2.2. Pentru atribuirea acestui contract de achizitie publica se 
                             aplica procedura indicata in Fisa de date a achizitiei. 
A.3. Principii care stau     A.3.1. 
     la baza atribuirii      a) libera concurenta; 
     contractului de         b) eficienta utilizarii fondurilor publice; 
     achizitie publica       c) transparenta; 
                             d) tratamentul egal; 
                             e) confidentialitatea. 
A.4. Legislatie aplicabila   A.4.1. Atribuirea contractului de achizitie publica se realizeaza 
                             in conformitate cu prevederile actelor normative indicate in Fisa 
                             de date a achizitiei.
B. Calificarea candidatilor/ofertantilor
  
B.1. Eligibilitate           B.1.1. Orice persoana juridica, romana sau straina, are dreptul 
                             de a participa la procedura pentru atribuirea contractului de 
                             achizitie publica. 
                             B.1.2. Poate fi exclus dintr-o procedura pentru atribuirea 
                             contractului de achizitie publica, respectiv nu este eligibil, 
                             orice ofertant/candidat care se afla in oricare dintre 
                             urmatoarele situatii: 
                             a) este in stare de faliment ori lichidare, afacerile ii sunt 
                                administrate de un judecator-sindic sau activitatile sale 
                                comerciale sunt suspendate ori este intr-o situatie similara 
                                cu cele mentionate anterior, reglementata prin lege; 
                             b) face obiectul unei proceduri legale pentru declararea sa in una 
                                dintre situatiile prevazute la lit. a); 
                             c) nu si-a indeplinit obligatiile exigibile de plata a 
                                impozitelor si taxelor catre stat, inclusiv cele locale, 
                                precum si a contributiei pentru asigurarile sociale de stat; 
                             d) furnizeaza informatii false in documentele prezentate; 
                             e) a comis o grava greseala in materie profesionala sau nu si-a 
                                indeplinit obligatiile asumate printr-un alt contract de 
                                achizitie publica, in masura in care autoritatea contractanta 
                                poate aduce ca dovada mijloace probante in acest sens. 
                             Observatie: 
                             Impozitele si taxele pentru care s-au acordat inlesniri la plata 
                             (amanari, esalonari etc.) de catre organele competente nu se 
                             considera obligatii exigibile de plata, in masura in care s-au 
                             respectat conditiile impuse la acordarea inlesnirilor. 
                             B.1.3. Candidatul/ofertantul trebuie sa prezinte documentele care 
                             dovedesc eligibilitatea, astfel cum se precizeaza in Fisa de date 
                             a achizitiei. 
                             B.1.4. Persoanele fizice sau juridice, care au participat in 
                             orice fel la intocmirea documentatiei pentru elaborarea si 
                             prezentarea ofertei sau care fac parte din comisia de evaluare 
                             constituita pentru atribuirea contractului de achizitie publica, 
                             nu au dreptul sa aiba calitatea de ofertant, ofertant asociat si 
                             nici de subcontractant (inclusiv angajat al acestora, cu carnet 
                             de munca sau pe baza de conventie civila), sub sanctiunea 
                             nulitatii contractului in cauza. 
                             B.1.5. Mai multe persoane juridice au dreptul de a se asocia in 
                             scopul depunerii unei oferte comune. 
                             B.1.6. Filialele agentilor economici, cu personalitate juridica 
                             si inregistrate in conformitate cu prevederile de la B.2.1., au 
                             dreptul de a participa la procedura pentru atribuirea 
                             contractului de achizitie publica in nume propriu si, in acest 
                             scop, trebuie sa prezinte documente care dovedesc eligibilitatea, 
                             inregistrarea, capacitatea tehnica si capacitatea 
                             economico-financiara, proprii filialei. 
                             Sucursalele neinregistrate au dreptul de a participa la procedura 
                             pentru atribuirea contractului de achizitie publica si de a 
                             incheia contractul respectiv numai in numele societatii-mama, 
                             prin imputernicire. In acest caz documentele prezentate, care 
                             dovedesc eligibilitatea, inregistrarea, capacitatea tehnica si 
                             capacitatea economico-financiara, trebuie sa fie cele ale 
                             societatii-mama. 
                             B.1.7. La procedura aplicata pentru atribuirea unui contract de 
                             achizitie publica nu au dreptul de a participa doua sau mai multe 
                             filiale/sucursale ale aceleiasi societati-mama. 
B.2. Inregistrare            B.2.1. Autoritatea contractanta are dreptul de a solicita oricarui 
                             ofertant/candidat sa prezinte dovada din care sa rezulte o forma de 
                             inregistrare ca persoana juridica, precum si, daca este cazul, de 
                             atestare sau apartenenta din punct de vedere profesional, in 
                             conformitate cu prevederile legale din Romania sau din tara in 
                             care este stabilit, dupa caz. 
                             B.2.2. Candidatul/ofertantul trebuie sa prezinte documentele care 
                             dovedesc inregistrarea, astfel cum se precizeaza in Fisa de date a 
                             achizitiei. 
B.3. Capacitate tehnica si   B.3.1. Autoritatea contractanta are dreptul de a solicita 
     economico-financiara    ofertantilor/candidatilor ca acestia sa faca dovada capacitatii 
                             tehnice si capacitatii economico-financiare de care dispun pentru 
                             indeplinirea contractului. 
                             B.3.2. Candidatul/ofertantul trebuie sa prezinte documentele care 
                             dovedesc capacitatea tehnica si capacitatea economico-financiara, 
                             astfel cum se precizeaza in Fisa de date a achizitiei. 
B.4. Cerinte minime de       B.4.1. Fiecare candidat/ofertant trebuie sa faca dovada ca 
     calificare              indeplineste cerintele minime de calificare; aceste cerinte 
                             minime sunt prevazute in Fisa de date a achizitiei. 
                             B.4.2. In cazul asocierii mai multor candidati/ofertanti cerintele 
                             privind eligibilitatea, inregistrarea si, daca sunt solicitate, 
                             lichiditatea generala si solvabilitatea patrimoniala trebuie sa 
                             fie indeplinite de fiecare asociat, iar celelalte cerinte privind 
                             capacitatea tehnica si capacitatea economico-financiara trebuie sa 
                             fie indeplinite prin cumul de grupul de asociati. 
 
     In cazul aplicarii procedurii de licitatie restransa sau de negociere competitiva, pentru 
etapa de selectare a candidatilor, capitolul B se completeaza cu urmatoarele: 
 
B.5. Costuri asociate        B.5.1. Scrisoarea de interes se intocmeste in conformitate cu 
     prezentarii scrisorii   modelul prevazut in sectiunea IV (Formularul 1A sau, in cazul 
     de interes              aplicarii procedurii de negociere competitiva fara anunt de 
                             participare, Formularul 1B). 
                             B.5.2. Candidatul va suporta toate costurile asociate prezentarii 
                             scrisorii de interes si a documentelor de calificare (documente 
                             care dovedesc eligibilitatea, inregistrarea, capacitatea tehnica si 
                             capacitatea economico-financiara), iar autoritatea contractanta nu 
                             va fi responsabila sau raspunzatoare pentru costurile respective 
                             decat in cazul prevazut la art. 96 alin. (2) din Ordonanta de 
                             urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achizitiile publice. 
B.6. Data limita de primire  B.6.1. Candidatul trebuie sa ia toate masurile astfel incat 
     a scrisorii de interes  scrisoarea de interes, insotita de documentele de calificare si 
                             selectie, sa fie primita de autoritatea contractanta la adresa 
                             si pana la data limita de primire a scrisorii de interes, 
                             stabilite in anuntul/invitatia de participare. 
                             B.6.2. Scrisoarea de interes, insotita de documentele de 
                             calificare, poate fi depusa direct sau transmisa prin posta. 
                             Indiferent de modalitatea de depunere/transmitere, candidatul 
                             isi asuma riscurile transmiterii, inclusiv forta majora. 
B.7. Limba de redactare      B.7.1. Scrisoarea de interes, precum si documentele anexate la 
                             aceasta trebuie sa fie redactate in limba specificata in Fisa 
                             de date a achizitiei. Documentele emise de institutii/organisme 
                             oficiale din tara in care candidatii straini sunt rezidenti vor 
                             fi prezentate in limba in care acestea au fost emise, cu 
                             conditia ca acestea sa fie insotite de o traducere autorizata 
                             in limba specificata in Fisa de date a achizitiei. 
B.8. Modul de prezentare     B.8.1. Candidatul trebuie sa prezinte scrisoarea de interes si un 
                             exemplar al documentelor de calificare in original si intr-un numar 
                             de copii de pe acestea, conform prevederilor cuprinse in Fisa de 
                             date a achizitiei. In eventualitatea unei discrepante intre 
                             original si copii va prevala originalul. 
                             B.8.2. Originalul si copia/copiile trebuie sa fie tiparite sau 
                             scrise cu cerneala neradiabila si vor fi semnate pe fiecare 
                             pagina de reprezentantul/reprezentantii autorizat/autorizati 
                             corespunzator sa angajeze candidatul in procedura pentru 
                             atribuirea contractului de achizitie publica. In cazul 
                             documentelor emise de institutii/organisme oficiale abilitate in 
                             acest sens documentele respective trebuie sa fie semnate si 
                             parafate conform prevederilor legale. 
                             B.8.3. Orice stersatura, adaugare, interliniere sau scris peste cel 
                             dinainte sunt valide doar daca sunt vizate de persoana/persoanele 
                             autorizata/autorizate sa semneze documentele. 
                             B.8.4. Autorizarea reprezentantului/reprezentantilor trebuie sa fie 
                             confirmata printr-o imputernicire scrisa care va insoti scrisoarea 
                             de interes. 
                             Observatie: 
                             In cazul in care, din motive obiective, candidatul nu are 
                             posibilitatea de a prezenta in original anumite documente emise 
                             de institutii/organisme oficiale, comisia de evaluare are 
                             obligatia de a stabili o data limita pentru demonstrarea 
                             conformitatii copiilor prezentate cu originalul. 
B.9. Sigilarea si marcarea   B.9.1. Candidatul trebuie sa sigileze originalul si fiecare set 
                             de copii in plicuri separate, marcand corespunzator plicurile cu 
                             "ORIGINAL" si, respectiv, "COPIE". Plicurile se vor introduce 
                             intr-un plic exterior, netransparent si inchis corespunzator. 
                             B.9.2. Plicurile interioare trebuie sa fie marcate cu denumirea si 
                             adresa candidatului, pentru a permite returnarea documentelor de 
                             calificare, fara a fi deschise, in cazul in care scrisoarea de 
                             interes este declarata intarziata. 
                             B.9.3. Plicul exterior trebuie sa fie marcat cu adresa 
                             autoritatii contractante si cu inscriptia "A NU SE DESCHIDE 
                             INAINTE DE DATA..., ORA...". 
                             B.9.4. Daca plicul exterior nu este marcat conform prevederilor 
                             de la B.9.3, autoritatea contractanta nu isi asuma nici o 
                             responsabilitate pentru ratacirea documentelor de calificare. 
B.10. Scrisori de interes    B.10.1. Scrisoarea de interes care este depusa/transmisa la o alta 
      intarziate             adresa a autoritatii contractante decat cea stabilita in 
                             anuntul/invitatia de participare sau care este primita de 
                             autoritatea contractanta dupa expirarea datei limita de primire 
                             a scrisorii de interes se returneaza nedeschisa. 
B.11. Selectarea             B.11.1. Documentele de calificare vor fi examinate de comisia de 
      candidatilor           evaluare constituita de autoritatea contractanta. 
                             B.11.2. Orice candidat care indeplineste in totalitate cerintele 
                             minime corespunzatoare criteriilor de calificare este considerat 
                             candidat calificat. Candidat calificat nu inseamna si candidat 
                             selectat. 
                             B.11.3. Comisia de evaluare va stabili candidatii selectati numai 
                             pe baza punctarii performantelor tehnice si economico-financiare 
                             ale candidatilor calificati. Modalitatea concreta de punctare a 
                             performantelor respective este prevazuta in Fisa de date a 
                             achizitiei. 
                             B.11.4. Numarul de candidati selectati se va incadra in intervalul 
                             sau va fi egal cu numarul precizat in Fisa de date a achizitiei. 
B.12. Comunicarea            B.12.1. Autoritatea contractanta va comunica rezultatul selectarii 
      rezultatului           tuturor participantilor la etapa de selectare in cel mult doua 
      selectarii             zile de la data la care comisia de evaluare a stabilit candidatii 
      candidatilor           selectati. 
                             B.12.2. In cazul candidatilor selectati comunicarea reprezinta 
                             chiar invitatia de participare, care va fi insotita de informatii 
                             precise privind modul de obtinere a documentatiei pentru 
                             elaborarea si prezentarea ofertei. 
                             B.12.3. In cazul celorlalti candidati comunicarea va preciza daca 
                             respectivul candidat a fost exclus, necalificat sau, desi 
                             calificat, nu a fost selectat, precum si motivele care au condus 
                             la aceasta decizie.
C. Elaborarea ofertei
  
C.1. Costul asociat          C.1.1. Ofertantul va suporta toate costurile asociate elaborarii 
     elaborarii si           si prezentarii ofertei sale, precum si documentelor care o 
     prezentarii ofertei     insotesc, iar autoritatea contractanta nu va fi responsabila sau 
                             raspunzatoare pentru costurile respective decat in cazul 
                             prevazut la art. 96 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a 
                             Guvernului nr. 60/2001 privind achizitiile publice. 
C.2. Vizitarea               C.2.1. Autoritatea contractanta are obligatia de a permite 
     amplasamentului         personalului sau agentilor executantului sa viziteze 
                             amplasamentul lucrarii. 
                             C.2.2. Executantului i se recomanda sa viziteze si sa examineze 
                             amplasamentul lucrarii, inclusiv imprejurimile, si sa obtina toate 
                             informatiile care pot fi necesare in vederea elaborarii ofertei. 
                             Executantul isi asuma riscul producerii unui eventual accident care 
                             s-ar putea solda cu moartea sau ranirea fizica a unei persoane 
                             si/sau cu pierderea ori deteriorarea proprietatii. Executantul va 
                             suporta orice eventuale cheltuieli, pierderi sau daune ca 
                             rezultat al vizitarii amplasamentului lucrarii. 
C.3. Limba de redactare      C.3.1. Oferta si documentele care o insotesc trebuie sa fie 
     a ofertei               redactate in limba specificata in Fisa de date a achizitiei. 
                             Documentatia tehnica (pliante, prospecte, manual de utilizare etc.) 
                             si documentele emise de institutii/organisme oficiale din tara in 
                             care ofertantii straini sunt rezidenti pot fi prezentate in alta 
                             limba, cu conditia ca acestea sa fie insotite de o traducere 
                             autorizata in limba specificata in Fisa de date a achizitiei. 
C.4. Perioada de             C.4.1. Ofertantul are obligatia  de a mentine oferta valabila pe 
     valabilitate a          toata perioada de valabilitate prevazuta in Fisa de date a 
     ofertei                 achizitiei. 
                             Orice oferta valabila pentru o perioada mai mica decat cea 
                             prevazuta in Fisa de date a achizitiei va fi respinsa de comisia 
                             de evaluare ca fiind necorespunzatoare. 
                             C.4.2. Autoritatea contractanta are dreptul de a solicita 
                             ofertantilor, in circumstante exceptionale, inainte de expirarea 
                             perioadei de valabilitate a ofertei, prelungirea acestei perioade. 
                             In cazul extinderii perioadei de valabilitate a ofertei perioada 
                             de valabilitate a garantiei pentru participare va fi prelungita 
                             in mod corespunzator. In orice situatie autoritatea contractanta 
                             nu are dreptul de a solicita prelungirea perioadei de 
                             valabilitate a ofertei cu mai mult de 30 de zile. 
                             C.4.3. Ofertantul are obligatia de a comunica autoritatii 
                             contractante daca este sau nu este de acord cu prelungirea 
                             perioadei de valabilitate a ofertei. 
                             C.4.4. Ofertantul care nu este de acord cu prelungirea perioadei 
                             de valabilitate a ofertei se considera ca si-a retras oferta, 
                             fara ca acest fapt sa atraga pierderea garantiei pentru 
                             participare. 
C.5. Documentele ofertei     C.5.1. Oferta elaborata de ofertant trebuie sa cuprinda: 
                             Propunerea tehnica 
                             Ofertantul va elabora propunerea tehnica astfel incat aceasta sa 
                             respecte in totalitate cerintele prevazute in Caietul de sarcini. 
                             Propunerea financiara 
                             Ofertantul va elabora propunerea financiara astfel incat aceasta sa 
                             furnizeze toate informatiile solicitate cu privire la preturi, 
                             tarife, daca este cazul, la conditii de cost ale creditului, 
                             precum si la alte conditii financiare si comerciale legate de 
                             obiectul contractului de achizitie publica. 
C.6. Documentele care        C.6.1. Scrisoarea de inaintare 
     insotesc oferta         Ofertantul trebuie sa prezinte scrisoarea de inaintare in 
                             conformitate cu modelul prevazut in sectiunea IV (Formularul 2A 
                             sau, in cazul aplicarii procedurii de licitatie restransa sau de 
                             negociere competitiva, Formularul 2B). 
                             C.6.2. Imputernicirea 
                             Oferta trebuie sa fie  insotita de imputernicirea scrisa prin care 
                             semnatarul ofertei este autorizat sa angajeze ofertantul in 
                             procedura pentru atribuirea contractului de achizitie publica. 
                             C.6.3. Garantia pentru participare 
                             Ofertantul trebuie sa prezinte garantia pentru participare in 
                             conformitate cu prevederile referitoare la cuantumul si forma de 
                             prezentare a acesteia, astfel cum sunt precizate in Fisa de date 
                             a achizitiei. 
                             C.6.4. Documentele de calificare 
                             Ofertantul trebuie sa prezinte documentele care dovedesc 
                             eligibilitatea, inregistrarea, respectiv capacitatea tehnica si 
                             capacitatea economico-financiara, dupa cum se precizeaza la 
                             B.1.3, B.2.2 si B.3.2. 
                             Observatie: 
                             In cazul aplicarii procedurii de licitatie restransa sau de 
                             negociere competitiva documentele de calificare au fost prezentate 
                             o data cu scrisoarea de interes si, in consecinta, nu este 
                             necesara prezentarea lor in etapa de evaluare a ofertelor. 
C.7. Propunerea tehnica      C.7.1. Ofertantul are obligatia de a face dovada conformitatii 
                             propunerii de executie a lucrarilor cu cerintele prevazute in 
                             Caietul de sarcini. 
                             In acest scop propunerea tehnica va contine, in functie de 
                             cerintele prevazute in Fisa de date a achizitiei, urmatoarele: 
                             a) programul calitatii, care concretizeaza sistemul de asigurare si 
                                de conducere a calitatii la particularitatile lucrarii ce face 
                                obiectul ofertei, avizat de specialisti sau de organisme 
                                abilitate in acest sens. Programul calitatii trebuie sa 
                                cuprinda: 
                                - descrierea sistemului calitatii aplicat la lucrare, inclusiv 
                                  listele cuprinzand procedurile aferente sistemului calitatii; 
                                - listele cuprinzand procedurile tehnice de executie a 
                                  principalelor categorii de lucrari privind realizarea 
                                  obiectivului si planul de control al calitatii, verificarii 
                                  si incercarii; 
                                - laboratoarele utilizate si autorizate, cu grad corespunzator 
                                  lucrarilor. 
                             b) graficul de executie a lucrarii; 
                             c) listele cuprinzand cantitatile de lucrari, completate pe 
                                capitole, aferente categoriilor de lucrari. Ofertantii au 
                                deplina libertate de a-si prevedea in oferta propriile 
                                consumuri si tehnologii de executie, cu respectarea cerintelor 
                                calitative si cantitative prevazute in proiectul tehnic, in 
                                Caietul de sarcini si in alte acte normative in vigoare, care 
                                reglementeaza executia lucrarilor. 
                                Indicatoarele de norme de deviz, seria 1981, pot fi folosite, 
                                in mod orientativ, atat de catre proiectant, cat si de catre 
                                ofertant, in descrierea lucrarilor, a conditiilor de masurare 
                                a lucrarilor, a evaluarii resurselor necesare, a consumurilor 
                                specifice de materiale, manopera si utilaje; 
                             d) fisele tehnice aferente listelor cuprinzand cantitatile de 
                                utilaje si echipamente tehnologice, cu montaj si independente, 
                                inclusiv dotarile aferente lucrarii a carei executie face 
                                obiectul contractului de achizitie publica. 
                             C.7.2. Autoritatea contractanta are dreptul de a solicita 
                             ofertantilor, precizand acest lucru in Fisa de date a achizitiei, 
                             completarea unor formulare specifice, care permit, in functie de 
                             particularitatile achizitiei sau de tipul de contract, sintetizarea 
                             informatiilor referitoare la elementele propunerii tehnice. 
C.8. Propunerea financiara   C.8.1. Ofertantul trebuie sa prezinte formularul de oferta 
                             indicat in sectiunea IV (Formularul 3), care reprezinta elementul 
                             principal al propunerii financiare. Celelalte formulare aferente 
                             propunerii financiare se vor completa corespunzator incadrarii 
                             lucrarilor in una dintre urmatoarele grupe: 
                             Grupa IIA: 
                             Lucrari ce urmeaza sa fie executate: 
                             a) cu mana de lucru formata din cetateni romani care reprezinta 
                                cel putin 90% din totalul mainii de lucru utilizate pentru 
                                indeplinirea contractului; si 
                             b) de asociati si/sau de subcontractanti, care sunt persoane 
                                juridice romane si care urmeaza sa indeplineasca cel putin 
                                65% din valoarea contractului de lucrari. 
                             Grupa IIB: 
                             Lucrari care nu indeplinesc conditiile de incadrare in 
                             grupa IIA. 
                             C.8.2. Ofertantul va evidentia, prin completarea formularelor 
                             corespunzatoare din sectiunea IV, urmatoarele: 
                             a) valoarea totala a lucrarii ce urmeaza sa fie executata, inclusiv 
                                taxa pe valoarea adaugata, care va fi evidentiata distinct; 
                             b) valoarea pe fiecare obiect al lucrarii ce urmeaza sa fie 
                                executata, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, care va fi 
                                evidentiata distinct; 
                             c) valoarea fiecarui deviz aferent categoriilor de lucrari; 
                             d) valoarea consumurilor totale de resurse materiale; 
                             e) valoarea consumurilor totale cu mana de lucru; 
                             f) valoarea consumurilor totale privind utilajele de constructii; 
                             g) valoarea consumurilor totale privind transporturile; 
                             h) valoarea utilajelor si echipamentelor tehnologice, cu montaj si 
                                independente, inclusiv a dotarilor aferente lucrarii a carei 
                                dobandire face obiectul achizitiei publice. 
                             C.8.3. In cazul in care contractul de achizitie publica urmeaza sa 
                             fie finantat printr-un credit a carui obtinere este in sarcina 
                             ofertantului, acesta trebuie sa prezinte si oferta de credit a 
                             bancii finantatoare. 
                             C.8.4. In scopul monitorizarii procedurilor pentru atribuirea 
                             contractelor de achizitie publica ofertantul are obligatia de a 
                             exprima pretul ofertat atat in lei, cat si in euro. Echivalentul 
                             in euro al valorii exprimate in lei se va determina corespunzator 
                             cursului mediu al pietei valutare, calculat de Banca Nationala a 
                             Romaniei pentru ziua precizata in Fisa de date a achizitiei 
                             (aceasta zi indica implicit reperul in timp, la care se considera 
                             valabil costul resurselor necesare pentru indeplinirea 
                             contractului). 
C.9. Garantia pentru         C.9.1. Ofertantul trebuie sa constituie garantia pentru 
     participare             participare in cuantumul si pentru o perioada de valabilitate, 
                             astfel cum sunt prevazute acestea in Fisa de date a achizitiei. 
                             C.9.2. Garantia pentru participare este necesara pentru a proteja 
                             autoritatea contractanta fata de riscul unui eventual 
                             comportament necorespunzator al ofertantului, in sensul 
                             prevederilor de la C.9.5., pe intreaga perioada derulata pana la 
                             semnarea contractului de achizitie publica si pana la 

                             constituirea garantiei de buna executie. 
                             C.9.3. Garantia pentru participare se exprima in lei sau intr-o 
                             valuta liber convertibila si poate fi constituita in urmatoarele 
                             forme: 
                             a) scrisoare de garantie bancara in favoarea autoritatii 
                                contractante; in acest caz se va utiliza modelul indicat in 
                                sectiunea IV (Formularul 4); 
                             b) ordin de plata in contul autoritatii contractante; 
                             c) lichiditati si/sau titluri de valoare, depuse la casieria 
                                autoritatii contractante. 
                             C.9.4. Ofertele care nu sunt insotite de dovada constituirii 
                             garantiei pentru participare vor fi respinse si returnate la 
                             deschidere. 
                             C.9.5. Autoritatea contractanta are dreptul de a vira garantia 
                             pentru participare in bugetul propriu, ofertantul pierzand suma 
                             constituita, atunci cand acesta din urma se afla in oricare 
                             dintre urmatoarele situatii: 
                             a) isi retrage oferta in perioada de valabilitate a acesteia; 
                             b) oferta sa fiind stabilita castigatoare, nu constituie 
                                garantia de buna executie in perioada de valabilitate a 
                                ofertei, in care urmeaza sa se semneze contractul; 
                             c) oferta sa fiind stabilita castigatoare, ofertantul refuza sa 
                                semneze contractul de achizitie publica in perioada de 
                                valabilitate a ofertei. 
                             C.9.6. Garantia pentru participare, constituita de ofertantul a 
                             carui oferta a fost stabilita ca fiind castigatoare, se 
                             returneaza de catre autoritatea contractanta in cel mult 3 zile 
                             lucratoare de la data semnarii contractului de achizitie publica. 
                             C.9.7. Garantia pentru participare, constituita de ofertantii 
                             ale caror oferte nu au fost stabilite ca fiind castigatoare, se 
                             returneaza de catre autoritatea contractanta imediat dupa 
                             semnarea contractului, dar nu mai tarziu de 3 zile lucratoare de 
                             la data expirarii perioadei de valabilitate a ofertei. 
C.10. Dreptul de a           C.10.1. Orice executant care a obtinut un exemplar din documentatia 
      solicita               pentru elaborarea si prezentarea ofertei are dreptul de a solicita 
      clarificari            in scris clarificari despre elementele cuprinse in aceasta. 
                             C.10.2. Autoritatea contractanta are obligatia de a transmite 
                             raspuns la orice solicitare de clarificari, dar numai acelor 
                             solicitari primite cu cel putin: 
                             a) 8 zile inainte de data limita pentru depunerea ofertelor, in 
                                cazul aplicarii procedurilor prin licitatie deschisa, licitatie 
                                restransa sau negociere competitiva; 
                             b) 6 zile inainte de data limita pentru depunerea ofertelor, in 
                                cazul accelerarii procedurii de licitatie restransa. 
                             C.10.3. Autoritatea contractanta are obligatia de a transmite 
                             raspunsul la solicitarile de clarificari cu cel putin: 
                             a) 6 zile inainte de data limita pentru depunerea ofertelor, in 
                                cazul prevazut la C.10.2 lit. a); 
                             b) 4 zile inainte de data limita pentru depunerea ofertelor, in 
                                cazul prevazut la C.10.2 lit. b). 
                             Continutul raspunsului privind clarificarile va fi transmis 
                             tuturor executantilor care au obtinut un exemplar din documentatia 
                             pentru elaborarea si prezentarea ofertei, fara a fi dezvaluita 
                             identitatea celui care a solicitat clarificarile respective.
D. Prezentarea ofertelor
  
D.1. Data limita si          D.1.1. Ofertantul trebuie sa ia toate masurile astfel incat 
     modalitati pentru       oferta sa fie primita si inregistrata de catre autoritatea 
     depunerea ofertei       contractanta pana la data limita pentru depunere, stabilita in 
                             anuntul sau in invitatia de participare. 
                             D.1.2. Ofertele pot fi transmise prin posta sau depuse direct de 
                             catre ofertant la adresa indicata in anuntul sau in invitatia de 
                             participare. Indiferent de modalitatea de depunere/transmitere 
                             ofertantul isi asuma riscurile transmiterii ofertei, inclusiv 
                             forta majora. 
                             D.1.3. Autoritatea contractanta are dreptul de a decala data limita 
                             pentru depunerea ofertei, caz in care aceasta va comunica noua data 
                             limita, in scris, cu cel putin 6 zile inainte de data limita 
                             stabilita initial, tuturor executantilor care au obtinut un 
                             exemplar al documentatiei pentru elaborarea si prezentarea ofertei. 
D.2. Modul de prezentare     D.2.1. Ofertantul trebuie sa prezinte un exemplar al ofertei si 
                             cate un exemplar al documentelor care o insotesc, in original, si 
                             un numar de copii de pe acestea conform prevederilor cuprinse in 
                             Fisa de date a achizitiei. In eventualitatea unei discrepante 
                             intre original si copii va prevala originalul. 
                             D.2.2. Originalul si copia/copiile trebuie sa fie tiparite sau 
                             scrise cu cerneala neradiabila si vor fi semnate pe fiecare 
                             pagina de reprezentantul/reprezentantii autorizat/autorizati 
                             corespunzator sa angajeze ofertantul in contract. In cazul 
                             documentelor emise de institutii/organisme oficiale abilitate in 
                             acest sens documentele respective trebuie sa fie semnate si 
                             parafate conform prevederilor legale. 
                             D.2.3. Orice stersatura, adaugare, interliniere sau scris peste 
                             cel dinainte sunt valide doar daca sunt vizate de catre 
                             persoana/persoanele autorizata/autorizate sa semneze oferta. 
                             Observatie: 
                             In cazul in care, din motive obiective, ofertantul nu are 
                             posibilitatea de a prezenta in original anumite documente emise de 
                             institutii/organisme oficiale, comisia de evaluare are obligatia 
                             de a stabili o data limita pentru demonstrarea conformitatii cu 
                             originalul a copiilor prezentate. 
D.3. Sigilarea si marcarea   D.3.1. Ofertantul trebuie sa sigileze originalul si fiecare set 
     ofertei                 de copii in plicuri separate, marcand corespunzator plicurile cu 

                             "ORIGINAL" si, respectiv, "COPIE". Plicurile se vor introduce 
                             intr-un plic exterior, inchis corespunzator si netransparent. 
                             D.3.2. Plicurile interioare trebuie sa fie marcate cu denumirea si 
                             adresa ofertantului, pentru a permite returnarea ofertei fara a fi 
                             deschisa, in cazul in care oferta respectiva este declarata 
                             intarziata. Propunerea tehnica, propunerea financiara si, daca este 
                             cazul, documentele de calificare si ofertele alternative se vor 
                             introduce, dupa cum este prevazut in Fisa de date a achizitiei, 
                             in plicuri distincte, marcate corespunzator. 
                             D.3.3. Plicul exterior trebuie sa fie marcat cu adresa 
                             autoritatii contractante si cu inscriptia "A NU SE DESCHIDE 
                             INAINTE DE DATA..., ORA...". 
                             D.3.4. Daca plicul exterior nu este marcat conform prevederilor 
                             de la D.3.3, autoritatea contractanta nu isi asuma nici o 
                             responsabilitate pentru ratacirea ofertei. 
D.4. Modificarea si          D.4.1. Orice ofertant are dreptul de a-si modifica sau de a-si 
     retragerea ofertei      retrage oferta numai inainte de data limita stabilita pentru 
                             depunerea ofertei si numai printr-o solicitare scrisa in acest 
                             sens. 
                             D.4.2. In cazul in care ofertantul doreste sa opereze modificari 
                             in oferta deja depusa, acesta are obligatia de a asigura primirea 
                             si inregistrarea modificarilor respective de catre autoritatea 
                             contractanta pana la data limita pentru depunerea ofertelor. 
                             Pentru a fi considerate parte a ofertei modificarile trebuie 
                             prezentate in conformitate cu prevederile de la D.1-D.3, cu 
                             amendamentul ca pe plicul exterior se va marca, in mod 
                             obligatoriu, si inscriptia "MODIFICARI". 
                             D.4.3. Ofertantul nu are dreptul de a-si retrage sau de a-si 
                             modifica oferta dupa expirarea datei limita stabilite pentru 
                             depunerea ofertelor, sub sanctiunea excluderii acestuia de la 
                             procedura pentru atribuirea contractului de achizitie publica si 
                             a pierderii garantiei pentru participare. 
D.5. Oferte intarziate       D.5.1. Oferta care este depusa/transmisa la o alta adresa a 
                             autoritatii contractante decat cea stabilita in anuntul sau in 
                             invitatia de participare ori care este primita de catre 
                             autoritatea contractanta dupa expirarea datei limita pentru 
                             depunere se returneaza nedeschisa. 
D.6. Oferte alternative      D.6.1. Ofertantul are dreptul de a depune, in plus fata de oferta 
                             de baza, si alte oferte, denumite oferte alternative, dar numai 
                             in cazul in care in anuntul de participare nu exista o astfel de 
                             interdictie si numai daca criteriul pentru atribuirea 
                             contractului de achizitie publica este "oferta cea mai 
                             avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic". 
                             Ofertele alternative se pot abate intr-o anumita masura de la 
                             cerintele prevazute in Caietul de sarcini pentru oferta de baza. 
                             D.6.2. Ofertantul care intentioneaza sa depuna oferta 
                             alternativa are obligatia de a depune si oferta de baza. Oferta 
                             alternativa trebuie sa respecte, din punct de vedere al 
                             solutiilor si exigentelor de calitate, cerintele minimale 
                             prevazute in Caietul de sarcini. 
                             D.6.3. Comisia de evaluare va lua decizia de acceptare a ofertelor 
                             alternative numai dupa consultarea cu proiectantul lucrarii, care 
                             exprima, in scris, punctul sau de vedere referitor la fiecare 
                             oferta alternativa. 
                             In cazul acceptarii ofertei alternative responsabilitatea 
                             adaptarii proiectului la caracteristicile ofertei alternative 
                             revine proiectantului initial. 
                             D.6.4. Ofertele alternative care nu respecta prevederile de la 
                             D.6.2 nu vor fi luate in considerare. 
D.7. Oferta comuna           D.7.1. Mai multe persoane juridice au dreptul de a se asocia si de 
                             a depune oferta comuna, fara a fi obligate sa isi prezinte 
                             asocierea intr-o forma legalizata. 
                             Fiecare dintre acestea isi asuma obligatia pentru oferta comuna si 
                             raspunde pentru orice consecinte ale viitorului contract de 
                             achizitie publica. 
                             D.7.2. Autoritatea contractanta are dreptul de a solicita ca 
                             asocierea sa fie legalizata inainte de semnarea contractului, in 
                             cazul in care oferta comuna este declarata castigatoare. 
                             D.7.3. Asociatii desemneaza din randul lor pe cel care, in cazul 
                             atribuirii contractului de achizitie publica, ii reprezinta in 
                             raporturile cu autoritatea contractanta, in calitate de lider de 
                             asociatie. 
D.8. Interdictia de          D.8.1. Ofertantul nu are dreptul de a depune decat o singura 
     a depune mai            oferta de baza. Ofertantii asociati nu au dreptul de a depune 
     multe oferte            alte oferte, in mod individual, pe langa oferta comuna. 
                             D.8.2. Persoanele juridice nominalizate ca subcontractanti in 
                             cadrul uneia sau mai multor oferte nu au dreptul de a depune 
                             oferta in nume propriu sau in asociere. 
                             D.8.3. Orice oferta pentru care se constata nerespectarea 
                             prevederilor de la D.8.1 sau D.8.2 va fi respinsa.
E. Deschiderea si evaluarea ofertelor
  
E.1. Deschiderea ofertelor   E.1.1. Deschiderea ofertelor se va face de catre comisia de 
                             evaluare la data si in locul indicate in anuntul sau in invitatia 
                             de participare. Orice ofertant are dreptul de a fi prezent, prin 
                             reprezentantii sai, la deschiderea ofertelor. 
                             E.1.2. Nici o oferta nu poate fi respinsa la deschidere, cu 
                             exceptia ofertelor care se returneaza nedeschise, conform 
                             prevederilor de la D.5, precum si a celor care nu fac dovada 
                             constituirii garantiei pentru participare. 
                             E.1.3. Comisia de evaluare va intocmi un proces-verbal de 
                             deschidere care urmeaza sa fie semnat atat de catre membrii 
                             comisiei, cat si de catre reprezentantii ofertantilor care sunt 
                             prezenti la deschiderea ofertelor. 
                             Fiecare membru al comisiei de evaluare si fiecare ofertant care a 
                             semnat procesul-verbal de deschidere au dreptul de a primi o copie 
                             de pe acesta. 
E.2. Confidentialitate       E.2.1. Autoritatea contractanta are obligatia de a pastra 
                             confidentialitatea asupra continutului ofertei, precum si asupra 
                             oricarei informatii privind ofertantul, a carei dezvaluire ar 
                             putea aduce atingere dreptului acestuia de a-si proteja 
                             proprietatea intelectuala sau secretele comerciale. 
                             E.2.2. Comisia de evaluare nu are dreptul de a dezvalui 
                             ofertantilor sau altor persoane neimplicate oficial in procedura 
                             de atribuire a contractului de achizitie publica informatii 
                             legate de propria activitate pana cand nu a fost comunicat 
                             rezultatul aplicarii procedurii respective. 
E.3. Frauda si coruptie      E.3.1. Ofertantul nu are dreptul de a influenta sau de a incerca 
                             sa influenteze comisia de evaluare in procesul de examinare si 
                             evaluare a ofertelor sau in decizia de stabilire a ofertei 
                             castigatoare, sub sanctiunea excluderii acestuia de la procedura 
                             aplicata pentru atribuirea contractului de achizitie publica. 
                             E.3.2. Nici un ofertant nu are dreptul de a contacta comisia de 
                             evaluare asupra nici unei probleme legate de oferta sa, din 
                             momentul deschiderii ofertelor pana in momentul atribuirii 
                             contractului de achizitie publica. 
                             Ofertantul are dreptul de a aduce clarificari la oferta si/sau la 
                             documentele care insotesc oferta numai ca urmare a unei 
                             solicitari scrise din partea comisiei de evaluare. 
                             E.3.3. Comisia de evaluare are obligatia de a exclude orice 
                             ofertant in cazul in care se dovedeste ca acesta a fost sau este 
                             angajat in practici corupte ori frauduloase in legatura cu 
                             procedura aplicata pentru atribuirea contractului de achizitie 
                             publica. 
E.4. Examinarea              E.4.1. Fiecare ofertant trebuie sa indeplineasca conditiile 
     documentelor care       referitoare la eligibilitate si inregistrare, precum si cerintele 
     insotesc oferta         solicitate privind capacitatea tehnica si capacitatea 
                             economico-financiara. 
                             Orice ofertant care indeplineste in totalitate cerintele minime 
                             corespunzatoare criteriilor de calificare este considerat 
                             ofertant calificat. 
E.5. Examinarea ofertelor    E.5.1. Ofertele vor fi examinate de catre comisia de evaluare. 
                             E.5.2. Comisia de evaluare are obligatia de a stabili care sunt 
                             clarificarile necesare pentru evaluarea fiecarei oferte, precum 
                             si perioada acordata pentru transmiterea clarificarilor. 
                             E.5.3. In cazul unei oferte care are un pret aparent neobisnuit de 
                             scazut in raport cu lucrarea care urmeaza sa fie executata, comisia 
                             de evaluare are obligatia de a solicita, in scris si inainte de a 
                             lua o decizie de respingere a acelei oferte, detalii si precizari 
                             pe care le considera relevante cu privire la oferta, precum si de 
                             a verifica raspunsurile care justifica pretul respectiv. 
                             E.5.4. Comisia de evaluare are dreptul de a respinge o oferta in 
                             oricare dintre urmatoarele cazuri: 
                             a) oferta nu respecta cerintele prevazute in documentatia pentru 
                                elaborarea si prezentarea ofertei; 
                             b) ofertantul nu transmite in perioada precizata de catre comisia 
                                de evaluare clarificarile solicitate; 
                             c) ofertantul modifica, prin clarificarile pe care le prezinta, 
                                continutul propunerii tehnice si/sau al propunerii 
                                financiare, cu exceptia situatiei in care modificarea este 
                                determinata de corectarea erorilor aritmetice; 
                             d) oferta contine propuneri referitoare la clauzele 
                                contractuale, propuneri care sunt in mod evident 
                                dezavantajoase pentru autoritatea contractanta; 
                             e) explicatiile solicitate conform E.5.3 nu sunt concludente 
                                si/sau nu sunt sustinute de documentele justificative cerute 
                                de comisia de evaluare. 
E.6. Corectarea erorilor     E.6.1. Singura modificare a continutului propunerii financiare 
                             care este permisa in oferta, fara a atrage implicatiile de la 
                             E.5.4 lit. c), este corectarea eventualelor erori aritmetice. 
                             E.6.2. Erorile aritmetice se corecteaza dupa cum urmeaza: 
                             a) daca exista o discrepanta intre pretul unitar si pretul total 
                                (care este obtinut prin multiplicarea pretului unitar cu 
                                cantitatea totala), se va lua in considerare pretul unitar, 
                                iar pretul total va fi corectat in mod corespunzator; 
                             b) daca exista o discrepanta intre litere si cifre, se va lua 
                                in considerare valoarea exprimata in litere, iar valoarea 
                                exprimata in cifre va fi corectata in mod corespunzator. 
                             E.6.3. Comisia de evaluare are dreptul de a corecta erorile 
                             aritmetice numai cu acceptul ofertantului. Daca ofertantul nu 
                             accepta corectarea acestor erori, oferta sa va fi considerata 
                             necorespunzatoare si, in consecinta, va fi respinsa de catre 
                             comisia de evaluare. 
E.7. Criteriul aplicat       E.7.1. Criteriul pe baza caruia se atribuie contractul de 
     pentru atribuirea       achizitie publica este prevazut in Fisa de date a achizitiei si 
     contractului de         nu poate fi schimbat pe toata durata de aplicare a procedurii de 
     lucrari                 atribuire a contractului respectiv. 
                             E.7.2. Criteriul mentionat la E.7.1 poate fi numai: 
                             a) fie oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere 
                                tehnico-economic; 
                             b) fie, in mod exclusiv, pretul cel mai scazut. 
E.8. Evaluarea ofertelor     E.8.1. Evaluarea ofertelor si, in urma acestei evaluari, 
                             stabilirea ofertei castigatoare se realizeaza de catre comisia de 
                             evaluare, avandu-se in vedere incadrarea in perioada de 
                             valabilitate a ofertelor, precum si criteriul aplicat pentru 
                             atribuirea contractului de achizitie publica. 
                             E.8.2. In cazul in care atribuirea contractului de achizitie 
                             publica se face pe baza criteriului mentionat la E.7.2 lit. a), 
                             evaluarea ofertelor consta in acordarea pentru fiecare oferta a 
                             unui punctaj rezultat ca urmare a aplicarii algoritmului de 
                             calcul descris in Fisa de date a achizitiei. 
                             Clasamentul pe baza caruia se stabileste oferta castigatoare se 
                             intocmeste in ordinea descrescatoare a punctajului acordat. 
                             E.8.3. In cazul in care atribuirea contractului de achizitie 
                             publica se face pe baza criteriului mentionat la E.7.2 lit. b), 
                             evaluarea ofertelor consta in compararea preturilor fiecarei 
                             oferte si in intocmirea, in ordinea descrescatoare a preturilor 
                             respective, a clasamentului pe baza caruia se stabileste oferta 
                             castigatoare. 
                             E.8.4. Preturile care se compara in scopul intocmirii 
                             clasamentului sunt preturile totale ofertate pentru executia 
                             lucrarii, exclusiv T.V.A. 
E.9. Stabilirea ofertei      E.9.1. Oferta castigatoare stabilita de catre comisia de evaluare 
     castigatoare            va fi: 
                             a) oferta care intruneste punctajul cel mai mare rezultat din 
                                aplicarea algoritmului de calcul descris in Fisa de date a 
                                achizitiei - in cazul in care pentru atribuirea contractului de 
                                lucrari se aplica criteriul "oferta cea mai avantajoasa din 
                                punct de vedere tehnico-economic"; sau 
                             b) oferta cu cel mai mic pret - in cazul in care pentru atribuirea 
                                contractului de lucrari se aplica criteriul "pretul cel mai 
                                scazut". 
                             E.9.2. Atunci cand stabileste oferta castigatoare comisia de 
                             evaluare va lua in considerare clasamentul final refacut in urma 
                             acordarii marjei de preferinta interna. 
E.10. Acordarea marjei de    E.10.1. Acordarea marjei de preferinta interna se realizeaza in 
     preferinta interna      cadrul procesului de evaluare, dupa cum urmeaza: 
                             a) daca oferta clasata pe primul loc este incadrata in grupa IIA, 
                                clasamentul ramane neschimbat si oferta respectiva este 
                                declarata castigatoare; 
                             b) daca oferta clasata pe primul loc nu este incadrata in grupa 
                                IIA, comisia de evaluare reface clasamentul conform 
                                prevederilor de la E.10.2 si declara castigatoare oferta care 
                                se claseaza pe primul loc in urma refacerii clasamentului. 
                             E.10.2. Refacerea clasamentului prin acordarea marjei de 
                             preferinta interna se realizeaza prin scaderea (exclusiv in 
                             scopul compararii si clasificarii) din pretul tuturor ofertelor 
                             care se incadreaza in grupa II A a unei valori echivalente cu 
                             7,5% din pretul prevazut de oferta cea mai bine clasata.
F. Atribuirea contractului de achizitie publica
  
F.1. Comunicarea privind     F.1.1. Autoritatea contractanta va comunica tuturor ofertantilor 
     rezultatul aplicarii    rezultatul aplicarii procedurii in cel mult doua zile de la data 
     procedurii              la care comisia de evaluare a stabilit oferta castigatoare. 
                             F.1.2. In cazul ofertantilor a caror oferta nu a fost declarata 
                             castigatoare comunicarea va preciza daca oferta a fost respinsa si 
                             care sunt motivele respingerii, iar in cazul in care a fost 
                             admisa, va indica numele ofertantului castigator, precum si 
                             caracteristicile si avantajele relative ale ofertei castigatoare 
                             fata de oferta respectivului ofertant necastigator. 
                             F.1.3. Autoritatea contractanta are dreptul de a nu furniza anumite 
                             informatii referitoare la atribuirea contractului de achizitie 
                             publica care ar putea fi cuprinse in ansamblul informatiilor pe 
                             care autoritatea contractanta trebuie sa le furnizeze in acord cu 
                             prevederile de la F.1.2, si anume in situatia in care aceasta 
                             furnizare: 
                             a) ar conduce la neaplicarea unei prevederi legale si, 
                                implicit, ar fi contrara interesului public; sau 
                             b) ar prejudicia interesele comerciale ale ofertantilor, inclusiv 
                                cele ale ofertantului a carui oferta a fost declarata 
                                castigatoare; sau 
                             c) ar prejudicia concurenta loiala intre ofertanti. 
                             F.1.4. In cazul ofertantului castigator comunicarea va preciza 
                             faptul ca oferta sa a fost declarata castigatoare si ca acesta 
                             este invitat in vederea incheierii contractului. 
                             F.1.5. In cazul in care autoritatea contractanta a acordat 
                             marja de preferinta interna, aceasta are dreptul de a solicita 
                             ofertantului a carui oferta a fost stabilita castigatoare prin 
                             acordarea marjei respective ca acesta sa reduca pretul ofertat 
                             la nivelul pretului din oferta care a fost cel mai bine clasata 
                             inainte de acordarea marjei. 
                             Ofertantul care primeste solicitarea de reducere a pretului are 
                             obligatia de a notifica in scris autoritatii contractante, intr-o 
                             perioada de cel mult 3 zile lucratoare de la primirea solicitarii, 
                             daca este sau nu este de acord cu reducerea de pret respectiva. 
                             F.1.6. In cazul in care ofertantul raspunde afirmativ la 
                             solicitarea respectiva notificarea transmisa de acesta 
                             autoritatii contractante trebuie sa fie insotita si de o noua 
                             propunere financiara, modificata in sensul reducerii de pret 
                             acceptate, care urmeaza sa fie anexata la oferta si care va 
                             prevala fata de propunerea financiara initiala. 
                             Reducerea de pret va fi admisa numai daca se datoreaza in 
                             exclusivitate scaderii cotelor procentuale aferente 
                             cheltuielilor indirecte si/sau profitului. 
                             F.1.7. In cazul in care ofertantul nu transmite autoritatii 
                             contractante, in cel mult 3 zile lucratoare de la primire, 
                             raspunsul la solicitarea privind reducerea de pret sau in cazul in 
                             care prin notificarea transmisa acesta precizeaza ca nu este de 
                             acord cu reducerea de pret solicitata, autoritatea contractanta are 
                             dreptul de a solicita in scris ofertantului a carui oferta a fost 
                             clasata pe locul urmator ca urmare a acordarii marjei de preferinta 
                             interna o reducere de pret identica cu cea prevazuta la F.1.5. 
                             F.1.8. Prevederile de la F.1.5, F.1.6 si F.1.7 se aplica pentru 
                             fiecare eventuala reiterare a solicitarii privind reducerea de 
                             pret, adresata ofertantilor de catre autoritatea contractanta, in 
                             ordinea de clasare a ofertelor. Autoritatea contractanta nu are 
                             dreptul de a solicita reducerea de pret unui ofertant si, 
                             respectiv, de a invita ofertantul respectiv sa incheie contractul 
                             de achizitie publica, in cazul in care oferta acestuia se 
                             claseaza, dupa acordarea marjei de preferinta interna, in urma 
                             ofertei clasate pe primul loc inainte de refacerea clasamentului. 
                             F.1.9. In cazul in care toti ofertantii carora autoritatea 
                             contractanta le-a solicitat reducerea de pret nu sunt de acord 
                             cu reducerea respectiva, autoritatea contractanta invita, in 
                             vederea incheierii contractului, ofertantul a carui oferta a 
                             fost clasata pe primul loc ca urmare a acordarii marjei de 
                             preferinta interna. In acest caz contractul se incheie la 
                             nivelul pretului prevazut in propunerea financiara initiala cu 
                             care ofertantul a intrat in competitie. 
F.2. Dreptul autoritatii     F.2.1. Autoritatea contractanta are dreptul de a anula aplicarea 
     contractante de a       procedurii pentru atribuirea contractului de achizitie publica 
     anula aplicarea         numai daca ia aceasta decizie inainte de data transmiterii 
     procedurii pentru       comunicarii privind rezultatul aplicarii procedurii respective si 
     atribuirea              numai in urmatoarele circumstante: 
     contractului de         a) nici unul dintre ofertanti nu este eligibil sau nu a indeplinit 
     achizitie publica          conditiile de calificare prevazute in documentatia pentru 
                                elaborarea si prezentarea ofertei; 
                             b) numarul de ofertanti este mai mic de doi, in cazul aplicarii 
                                procedurii prin negociere competitiva; 
                             c) au fost prezentate numai oferte necorespunzatoare, respectiv 
                                oferte care: 
                                  (i) fie sunt depuse dupa data limita de depunere a ofertelor; 
                                 (ii) fie nu au fost elaborate si prezentate in concordanta cu 
                                      cerintele prevazute in documentatia pentru elaborarea si 
                                      prezentarea ofertei; 
                                (iii) fie contin in propunerea financiara preturi despre care 
                                      comisia de evaluare a demonstrat ca nu sunt rezultatul 
                                      liberei concurente; 
                                 (iv) fie contin propuneri referitoare la clauzele contractuale, 
                                      propuneri care sunt in mod evident dezavantajoase pentru 
                                      autoritatea contractanta; 
                                  (v) fie, prin valoarea inclusa in propunerea financiara, 
                                      fiecare dintre ele a depasit valoarea fondurilor alocate 
                                      pentru indeplinirea contractului de achizitie publica 
                                      respectiv; 
                             d) circumstante exceptionale afecteaza procedura pentru atribuirea 
                                contractului de achizitie publica sau este imposibila incheierea 
                                contractului. 
                             F.2.2. Decizia de anulare nu creeaza vreo obligatie a autoritatii 
                             contractante fata de ofertanti, cu exceptia returnarii garantiei 
                             pentru participare. 
                             F.2.3. In cazul in care anuleaza aplicarea procedurii pentru 
                             atribuirea contractului de achizitie publica, autoritatea 
                             contractanta are obligatia de a comunica in scris tuturor 
                             ofertantilor atat incetarea obligatiilor pe care acestia si le-au 
                             creat prin depunerea de oferte, cat si motivul anularii. 
F.3. Actualizarea pretului   F.3.1. Autoritatea contractanta are dreptul de a accepta 
     contractului de         actualizarea pretului contractului, caz in care in cadrul 
     achizitie publica       conditiilor de contractare va fi prevazuta o clauza in acest sens. 
                             F.3.2. Formula de actualizare a pretului contractului de achizitie 
                             publica este precizata in Fisa de date a achizitiei. 
                             F.3.3. Pentru contractele de achizitie publica a caror durata de 
                             indeplinire nu depaseste 90 de zile autoritatea contractanta este 
                             indreptatita sa impuna un coeficient de actualizare egal cu 1 
                             (preturile din oferta nu se actualizeaza). 
F.4. Incheierea              F.4.1. Autoritatea contractanta are obligatia de a incheia 
     contractului de         contractul de achizitie publica cu ofertantul a carui oferta a 
     achizitie publica       fost stabilita ca fiind castigatoare de catre comisia de evaluare. 
                             Preturile unitare prevazute in oferta care a fost stabilita ca 
                             fiind castigatoare sunt ferme, contractantul neavand 
                             posibilitatea de a modifica oferta care se va constitui ca parte 
                             integranta a contractului de achizitie publica. 
                             F.4.2. Autoritatea contractanta are obligatia de a incheia 
                             contractul de achizitie publica in perioada de valabilitate a 
                             ofertelor, dar nu mai devreme de 15 zile de la data transmiterii 
                             comunicarii privind rezultatul aplicarii procedurii. 
                             F.4.3. In cazul in care oferta care a fost stabilita castigatoare 
                             este oferta depusa in comun de mai multi ofertanti, autoritatea 
                             contractanta are dreptul de a impune, inainte de incheierea 
                             contractului, legalizarea asocierii ofertantilor respectivi. 
                             F.4.4. In cazul in care autoritatea contractanta nu ajunge sa 
                             incheie contractul cu ofertantul a carui oferta a fost stabilita 
                             ca fiind castigatoare, aceasta are dreptul: 
                             a) de a invita ofertantii, in ordinea descrescatoare a 
                                clasamentului, in vederea incheierii contractului; sau 
                             b) de a anula aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului 
                                de achizitie publica. 
                             F.4.5. Ofertantul invitat de catre autoritatea contractanta sa 
                             incheie contractul de achizitie publica are obligatia de a 
                             constitui garantia de buna executie in forma/formele si in 
                             cuantumul precizate in Fisa de date a achizitiei. 
                             F.4.6. Scrisoarea de garantie bancara prin care se constituie 
                             garantia de buna executie trebuie sa fie intocmita in conformitate 
                             cu modelul prevazut in sectiunea IV (Formularul 5).
SECTIUNEA II
FISA DE DATE A ACHIZITIEI
Sectiunea II contine informatiile specifice referitoare la aplicarea concreta a procedurii pentru atribuirea contractului de achizitie publica, care sunt destinate potentialilor ofertanti interesati sa participe la procedura aplicata pentru atribuirea contractului de lucrari. Informatiile continute in cadrul acestei sectiuni completeaza, adapteaza sau detaliaza prevederile sectiunii I. Numerotarea informatiilor prevazute in aceasta sectiune asigura concordanta cu prevederile corespondente din cadrul sectiunii I.
A. Introducere
  
A.1.1.  Denumirea autoritatii contractante: 
        Cod fiscal: 
        Adresa: 
        Numarul de telefon, telex, fax, e-mail: 
        Sursele de finantare a contractului de lucrari care urmeaza sa fie atribuit: 
        - 
        - 
        ... 
A.2.1.  Obiectul contractului de lucrari: 
        Se precizeaza: 
        a) natura si cerintele de executie, caracteristicile generale ale lucrarii; 
        b) daca lucrarea sau contractul de lucrari este impartit in mai multe obiecte 
           distincte, indicatii referitoare la posibilitatile ofertantilor de a depune oferta 
           pentru unul sau mai multe dintre acestea. 
A.2.2.  Procedura aplicata: 
        (se bifeaza optiunea aplicabila) 
        [] licitatie deschisa 
        [] licitatie restransa 
        [] negociere competitiva 
        Justificare: este necesara numai in cazul aplicarii procedurii de negociere competitiva. 
A.4.1.  1. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achizitiile publice, 
        publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 241 din 11 mai 2001; 
        2. Hotararea Guvernului nr. 461/2001 pentru aprobarea normelor de aplicare a 
        Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achizitiile publice, publicata in 
        Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 268 din 24 mai 2001; 
        3. Ordinul comun al ministrului finantelor publice si al ministrului lucrarilor 
        publice, transporturilor si locuintei nr. 1.014/874/2001 privind aprobarea structurii, 
        continutului si modului de utilizare a Documentatiei standard pentru elaborarea si 
        prezentarea ofertei pentru achizitia publica de lucrari, publicat in Monitorul Oficial 
        al Romaniei, Partea I, nr. .......... din ........... (se completeaza numarul 
        Monitorului Oficial al Romaniei in care a fost publicat respectivul ordin si data 
        aparitiei acestuia).
B. Calificarea candidatilor/ofertantilor
  
B.1.3.  Documente care dovedesc eligibilitatea: 
        1. Declaratie pe propria raspundere completata in conformitate cu Formularul B1 din 
        sectiunea IV; 
        2. Certificate constatatoare privind indeplinirea obligatiilor exigibile de plata a 
        impozitelor si taxelor catre stat, inclusiv cele locale, precum si a contributiei 
        pentru asigurarile sociale de stat (formulare-tip eliberate de autoritatile 
        competente din tara in care candidatul/ofertantul este rezident). 
B.2.2.  Documente care dovedesc inregistrarea: 
        Pentru persoane juridice romane: 
        Certificat emis de oficiul registrului comertului de pe langa camera de comert si 
        industrie nationala sau teritoriala 
        Pentru persoane juridice straine: 
        Documente edificatoare care sa dovedeasca o forma de inregistrare ca persoana 
        juridica, in conformitate cu prevederile legale din tara in care candidatul/ofertantul 
        este rezident 
B.3.2.  Documente care dovedesc capacitatea tehnica si capacitatea economico-financiara: 
        (pentru documentele prevazute la pct. 8 si 9 se bifeaza optiunea aplicabila) 
        1. Fisa de informatii generale (Formularul B2 din sectiunea IV) 
        2. Lista cuprinzand subcontractantii, insotita si de acordurile de subcontractare; 
        subcontractantii care urmeaza sa indeplineasca mai mult de 10% (in exprimare valorica) 
        din contractul de achizitie publica trebuie sa completeze cu propriile date Formularul 
        B2 din sectiunea IV. 
        3. Dosar de prezentare a sistemului propriu de conducere si de asigurare a calitatii 
        lucrarilor 
        4. Fisa/fise de informatii privind experienta similara (Formularul B3 din sectiunea IV) 
        Orice fisa referitoare la un contract incheiat cu un beneficiar/client din Romania 
        trebuie sa fie insotita de recomandarea din partea beneficiarului/clientului respectiv. 
        5. Recomandari din partea altor beneficiari/clienti 
        Recomandarea trebuie sa precizeze cel putin urmatoarele aspecte: 
        a) modul de indeplinire a obligatiilor contractuale pe parcursul derularii contractului 
           respectiv; 
        b) daca pe parcursul executiei lucrarilor au fost inregistrate: 
            neconformitati care au condus la refaceri partiale sau totale de lucrari; 
            cazuri de accidente tehnice produse din vina exclusiva a contractantului; 
            receptii amanate sau respinse din cauza nerespectarii parametrilor de calitate. 
        Recomandarile aferente lucrarilor executate pentru beneficiari/clienti din Romania 
        trebuie sa fie vizate de Inspectoratul de Stat in Constructii. 
        Autoritatea contractanta are dreptul de a solicita completarea unui formular-tip de 
        recomandare, conceput in functie de specificul contractului. In acest caz modelul care 
        urmeaza sa fie completat de catre candidati/ofertanti trebuie sa fie inclus in cadrul 
        sectiunii IV. 
        6. Declaratie care contine informatii privind dotarile specifice, utilajele, 
        echipamentul tehnic, mijloacele de transport, laboratoarele si alte mijloace fixe pe 
        care candidatul/ofertantul se angajeaza sa le utilizeze pentru indeplinirea 
        contractului. 
        Autoritatea contractanta are dreptul de a solicita completarea unui formular-tip de 
        declaratie, conceput in functie de specificul contractului. In acest caz modelul care 
        urmeaza sa fie completat de catre candidati/ofertanti trebuie sa fie inclus in cadrul 
        sectiunii IV. 
        7. Declaratie care contine informatii privind numarul mediu, in ultimele 12 luni, al 
        personalului angajat, asigurarea cu personal de specialitate, numarul si pregatirea 
        cadrelor de conducere, precum si persoanele responsabile direct de indeplinirea 
        contractului. 
        Autoritatea contractanta are dreptul de a solicita completarea unui formular-tip de 
        declaratie, conceput in functie de specificul contractului. In acest caz modelul care 
        urmeaza sa fie completat de catre candidati/ofertanti trebuie sa fie inclus in cadrul 
        sectiunii IV. 
        Autoritatea contractanta are dreptul de a solicita ca declaratia/formularul sa fie 
        insotita/insotit de CV ale persoanelor responsabile direct cu indeplinirea contractului, 
        precum si ale oricaror alti specialisti cu sarcini-cheie in indeplinirea contractului. 
        8. Obligatii contractuale, in desfasurare, fata de alti beneficiari/clienti 
        [] solicitat            [] nesolicitat 
        Autoritatea contractanta are dreptul de a solicita, in scopul centralizarii 
        informatiilor privind obligatiile contractuale fata de alti beneficiari/clienti, 
        completarea unui formular-tip de fisa de informare, caz in care trebuie sa indice 
        acest lucru in Fisa de date a achizitiei si sa prezinte in sectiunea IV modelul care 
        trebuie sa fie completat. 
        9. Bilantul contabil din anul precedent, vizat si inregistrat de organele competente 
        si/sau, dupa caz, rapoarte anuale, scrisori de bonitate din partea bancilor sau a unor 
        societati recunoscute de audit financiar si contabil, precum si orice alte documente 
        legale edificatoare prin care candidatul/ofertantul isi poate dovedi capacitatea 
        economico-financiara 
        [] solicitat            [] nesolicitat 
        Autoritatea contractanta are dreptul de a solicita, in scopul centralizarii 
        informatiilor de natura financiara, completarea unui formular-tip de fisa de 
        informare, caz in care trebuie sa indice acest lucru in Fisa de date a achizitiei si 
        sa prezinte in sectiunea IV modelul care trebuie sa fie completat. 
        Precizari generale: 
        - In masura in care se considera necesar, autoritatea contractanta va face precizari 
        suplimentare privind documentele care urmeaza sa fie prezentate de catre 
        candidati/ofertanti si va prezenta informatii detaliate privind modul de completare a 
        formularelor solicitate. 
        - Modelul oricarui formular solicitat trebuie sa fie prezentat in cadrul sectiunii IV. 
        - In masura in care se considera necesar, autoritatea contractanta are dreptul de a 
        solicita alte documente decat cele precizate mai sus, in scopul obtinerii de informatii 
        edificatoare referitoare la capacitatea tehnica si la capacitatea economico-financiara 
        a candidatilor/ofertantilor. 
        - Orice document/declaratie/formular va fi solicitat numai in masura in care acesta 
        contribuie la verificarea cerintelor minime de calificare prevazute la B.4.1. 
B.4.1.  Cerinte minime referitoare la capacitatea tehnica si la capacitatea 
        economico-financiara, pe care candidatul/ofertantul trebuie sa le indeplineasca 
        pentru a fi considerat calificat: 
        Capacitatea tehnica 
        1. Prezentare generala 
        Autoritatea contractanta are dreptul de a stabili, ca cerinta minima, numai 
        obligativitatea prezentarii Formularului B2 din sectiunea IV. 
        2. Sustinere tehnica 
        Autoritatea contractanta are dreptul de a stabili, ca cerinta minima, numai 
        obligativitatea prezentarii listei cuprinzand subcontractantii, a acordurilor de 
        subcontractare, precum si a formularelor care trebuie prezentate de subcontractantii 
        care vor avea o pondere de peste 10% in indeplinirea contractului. 
        3. Asigurarea calitatii lucrarilor 
        Autoritatea contractanta are dreptul de a stabili, ca cerinte minime, obligativitatea 
        prezentarii dosarului privind sistemul propriu de conducere si asigurare a calitatii 
        si, daca specificul lucrarii impune, obligativitatea detinerii de laboratoare 
        autorizate pentru profilurile de lucrari rezultate din tehnologiile de executie 
        adoptate sau prezentarea contractelor de colaborare cu laboratoare autorizate pentru 
        profilurile respective. 
        4. Experienta similara 
        Autoritatea contractanta are dreptul de a impune, ca cerinta minima pentru experienta 
        similara, incheierea si indeplinirea in ultimii 5 ani cel putin a unui contract: 
        a) cu o valoare egala sau mai mare decat o valoare minima impusa si al carui obiect a 
           fost executia unor lucrari similare; sau 
        b) care a avut ca obiect executia unor suprafete sau volume fizice ale principalelor 
           capacitati si categorii de lucrari, egale sau mai mari decat anumite cantitati 
           minime impuse. 
        Plafonul pentru valoarea, suprafetele sau volumele fizice impuse se precizeaza clar 
        si nu poate depasi un procent cuprins intre 0,3 si 0,6 din valoarea estimata a 
        contractului de lucrari care urmeaza sa fie atribuit, respectiv din totalul 
        suprafetelor sau volumelor fizice ale capacitatilor si categoriilor de lucrari 
        aferente lucrarii care se va executa in urma atribuirii contractului. 
        Pentru plafoanele valorice care depasesc echivalentul a 3 milioane euro se precizeaza 
        ca ofertantul/candidatul indeplineste cerinta impusa daca plafonul respectiv este 
        atins prin insumarea valorii a 3 contracte similare distincte. 
        In cazul in care se impune o valoare minima aceasta va fi exprimata in mii lei si in 
        echivalent euro; echivalentul in euro al valorii exprimate in lei se va determina 
        corespunzator cursului mediu al pietei valutare, calculat de Banca Nationala a 
        Romaniei pentru ziua premergatoare transmiterii spre publicare a anuntului de 
        participare catre Regia Autonoma "Monitorul Oficial" sau transmiterii invitatiei de 
        participare catre candidati, in cazul aplicarii procedurii de negociere pentru care nu 
        exista obligativitatea publicarii unui anunt de participare. 
        5. Recomandari din partea altor beneficiari/clienti 
        Autoritatea contractanta are dreptul de a stabili, ca cerinta minima, numai 
        obligativitatea prezentarii cel putin a unei recomandari din partea unui 
        beneficiar/client. 
        6. Resurse tehnice 
        Autoritatea contractanta are dreptul de a stabili, ca cerinta minima, asigurarea (in 
        dotare proprie, prin contracte sau conventii de inchiriere etc.) acelor echipamente, 
        utilaje, mijloace de transport, laboratoare, baze de productie, alte mijloace fixe si 
        dotari care sunt considerate strict necesare pentru indeplinirea contractului de 
        lucrari. 
        7. Resurse umane 
        Autoritatea contractanta are dreptul de a stabili, ca cerinta minima, asigurarea 
        personalului de specialitate care este considerat strict necesar pentru indeplinirea 
        contractului de lucrari. 
        Autoritatea contractanta are obligatia de a solicita, ca cerinta minima, cel putin 
        asigurarea de catre ofertant a unui responsabil tehnic cu executia, care sa fie 
        atestat in domeniul lucrarii ce urmeaza sa fie executata. 
        Capacitatea economico-financiara 
        1. Obligatii contractuale in desfasurare 
        Autoritatea contractanta are dreptul de a stabili, ca cerinta minima, numai 
        obligativitatea prezentarii informatiilor solicitate cu privire la obligatiile 
        contractuale fata de alti beneficiari/clienti. 
        2. Situatia financiara 
        Autoritatea contractanta are dreptul de a stabili, ca cerinta minima, incadrarea 
        valorii unor indicatori financiari peste o valoare minima impusa. Indicatorii 
        financiari trebuie sa se regaseasca in documentele prevazute la B.3.2 pct. 8 sau sa 
        poata fi calculati pe baza informatiilor prevazute in documentele respective. 
        Autoritatea contractanta are dreptul de a stabili cerinte minime pentru urmatorii 
        indicatori: 
        a) Cifra medie anuala de afaceri pe ultimii 3 ani: 
        [] solicitat            [] nesolicitat 
        Autoritatea contractanta are dreptul de a stabili, ca cerinta minima, realizarea unei 
        cifre medii anuale de afaceri egala sau mai mare decat o valoare minima impusa. 
        Valoarea minima impusa se precizeaza clar si nu poate depasi valoarea medie anuala 
        estimata a contractului de lucrari care urmeaza sa fie atribuit, multiplicata cu 3. 
        Valoarea minima impusa va fi exprimata in mii lei si in echivalent euro; echivalentul 
        in euro al valorii exprimate in lei se va determina corespunzator cursului mediu al 
        pietei valutare, calculat de Banca Nationala a Romaniei pentru ziua premergatoare 
        transmiterii spre publicare a anuntului de participare catre Regia Autonoma "Monitorul 
        Oficial" sau transmiterii invitatiei de participare catre candidati, in cazul 
        aplicarii procedurii de negociere pentru care nu exista obligativitatea publicarii 
        unui anunt de participare. 
        b) Lichiditate generala (active circulante/datorii curente x 100): 
        [] solicitat            [] nesolicitat 
        Autoritatea contractanta are dreptul de a stabili, ca cerinta minima, incadrarea 
        valorii indicatorului respectiv peste procentul de 100%, dar numai in cazul in care 
        indeplinirea contractului urmeaza sa se realizeze intr-o perioada mai mare de 3 luni. 
        c) Solvabilitate patrimoniala (capital propriu/total pasiv x 100): 
        [] solicitat            [] nesolicitat 
        Autoritatea contractanta are dreptul de a stabili, ca cerinta minima, incadrarea 
        valorii indicatorului respectiv peste procentul de 30%, dar numai in cazul in care 
        indeplinirea contractului urmeaza sa se realizeze intr-o perioada mai mare de 3 luni. 
        d) Capacitatea financiara a candidatului/ofertantului de a sustine executia lucrarii 
        Ofertantul trebuie sa demonstreze ca are acces la sau ca are disponibile resurse reale 
        negrevate de datorii, linii de credit confirmate de banci sau alte mijloace financiare 
        suficiente pentru a realiza cashflow de executie a lucrarii pentru perioada impusa. 
        [] solicitat            [] nesolicitat 
        Autoritatea contractanta are dreptul de a stabili, ca cerinta minima, demonstrarea 
        capacitatii financiare de sustinere a lucrarii pe o perioada impusa care se poate 
        incadra in intervalul 1-3 luni. 
        Utilizarea acestui indicator anuleaza posibilitatea de a stabili cerinte minime de 
        calificare pentru indicatorii prevazuti la lit. a) si b). 
        In cazul utilizarii subcriteriului "capacitate financiara de sustinere a lucrarii" se 
        va aplica urmatoarea formula: 
        C(f) = (v(r) x F(r) - Vlce) + Lcn + Dp, 
        in care: 
        v(r) - reprezinta viteza de rotatie anuala a fondului de rulment si se calculeaza 
        astfel: 
 
        veniturile din exploatare rezultate din bilantul ultimului an incheiat 
        -------------------------------------------------------------------------------- 
        fondul de rulment calculat pe baza datelor din bilantul penultimului an incheiat 
 
        F(r) - reprezinta fondul de rulment calculat pe baza datelor din bilantul ultimului an 
        incheiat si se calculeaza astfel: 
        Active circulante - Datorii curente 
        (datorii al caror termen de exigibilitate este sub 1 an) 
        Vlce - reprezinta valoarea actualizata a lucrarilor rest de executat la data prezentarii 
        documentelor care dovedesc capacitatea economico-financiara, pentru urmatoarele 12 luni 
        Lcn - reprezinta linia de credit neconsumata la data prezentarii documentelor care 
        dovedesc capacitatea economico-financiara, confirmata de banca 
        Dp - reprezinta depozite bancare la data prezentarii documentelor care dovedesc 
        capacitatea economico-financiara, cu confirmari din partea bancilor. 
        Precizari generale: 
        - Autoritatea contractanta nu are dreptul de a impune cerinte minime de calificare cu 
        scopul de a restrictiona participarea la procedura aplicata pentru atribuirea 
        contractului de achizitie publica. 
        - Cerintele minime de calificare trebuie sa fie stabilite exclusiv in functie de 
        exigentele specifice impuse de natura si complexitatea contractului de lucrari. 
        - Autoritatea contractanta va prezenta informatii detaliate privind modul de 
        indeplinire a cerintelor minime de calificare stabilite, precum si modul de verificare 
        a indeplinirii acestor cerinte in corelatie cu documentele prevazute la B.3.2; in 
        cazul in care unul sau mai multe dintre documentele prevazute la B.3.2 nu se solicita, 
        atunci nu se va solicita nici indeplinirea unor cerinte minime care rezulta din 
        documentele respective. 
        - In cazul in care ofertantilor li se acorda posibilitatea de a depune oferta doar 
        pentru unul sau pentru o parte din obiectele lucrarii care urmeaza sa fie executata, 
        cerintele minime a caror indeplinire este solicitata pentru calificare se precizeaza 
        in mod distinct pentru fiecare obiect. 
        - Autoritatea contractanta va preciza cerintele minime de calificare care se impun a 
        fi indeplinite de catre liderul asociatiei si de catre ceilalti asociati, in cazul in 
        care anumite persoane juridice vor depune oferta comuna. 
        In cazul aplicarii procedurii de licitatie restransa sau de negociere competitiva, 
        pentru etapa de selectare a candidatilor, capitolul B se completeaza cu urmatoarele: 
B.6.1.  Adresa la care se depune/transmite scrisoarea de interes insotita de documentele de 
        calificare: 
        Data limita pana la care se primeste scrisoarea de interes insotita de documentele de 
        calificare: 
B.7.1.  Limba de redactare a scrisorii de interes si a documentelor de calificare: 
        De regula se indica limba romana si/sau, in masura in care se considera necesar, o 
        limba de circulatie internationala. 
B.8.1.  Numar de exemplare in copie: 
B.9.3.  Ora, data si locul de deschidere a pachetelor care contin documentele de calificare: 
B.11.3. Selectarea candidatilor calificati se realizeaza pe baza urmatoarei modalitati de 
        punctare a performantelor tehnice si economico-financiare: 
 
                                                      (limite de incadrare a punctajelor maxime) 
                                                      ------------------------------------------ 
        Capacitatea tehnica, 
        -------------------- 
        din care: 
        (subcriterii) 
        a) experienta similara                                       40-60 puncte 
        b) sistemul propriu de asigurare a calitatii                 10-20 puncte 
        c) resurse tehnice                                           5-15 puncte 
        d) resurse umane                                             5-15 puncte 
        Capacitatea economico-financiara, 
        --------------------------------- 
        din care: 
        (subcriterii) 
        e) cifra medie de afaceri                                    5-10 puncte 
        - lichiditate                                                5-10 puncte 
        - solvabilitate                                              5-10 puncte 
        sau 
        f) capacitatea financiara de sustinere a lucrarii            15-30 puncte 
        ---------------------------------------------------------------------------------------- 
        TOTAL:                                                        100 puncte 
        ---------------------------------------------------------------------------------------- 
 
        Precizari generale: 
        - Punctajele stabilite pentru fiecare subcriteriu trebuie sa se incadreze in 
        intervalul precizat si trebuie sa fie stabilite in functie de exigentele specifice 
        impuse de natura si complexitatea contractului de lucrari. 
        - In cazul in care cerintele minime de calificare nu vizeaza unul sau mai multe 
        dintre subcriteriile prezentate mai sus, respectivele subcriterii nu trebuie sa fie 
        incluse nici in grila de punctaj utilizata pentru selectarea candidatilor. In orice 
        situatie totalul punctajelor acordate subcriteriilor trebuie sa fie 100. 
        - Pentru fiecare subcriteriu utilizat este obligatorie prezentarea detaliata a 
        modului sau a algoritmului de punctare, avandu-se in vedere urmatoarele: 
        a) oricare candidat care a indeplinit cerintele minime de calificare prevazute la B.4.1. 
           urmeaza sa primeasca 50% din punctajul stabilit pentru fiecare subcriteriu; 
        b) pentru acordarea restului de 50% din punctajul aferent subcriteriului "experienta 
           similara" se utilizeaza urmatoarea formula de calcul: 
             ___ 
             \ 
        K =  /  Pn/PV(is) 
             --- 
 
        in care: 
        ___ 
        \ 
        /  Pn  - reprezinta, dupa caz: 
        --- 
        - suma totala a valorilor (exprimate in echivalent euro sau, dupa caz, in echivalent 
        $) contractelor prevazute in fisele privind experienta similara; 
        sau 
        - suma totala a suprafetelor sau volumelor fizice prevazute in fisele privind 
        experienta similara. 
        PV(ls) - reprezinta plafonul pentru valoarea, suprafetele sau volumele fizice, impus 
        ca cerinta minima de calificare 
        Pentru K >= 2 se acorda punctaj maxim; pentru alte valori obtinute se acorda punctaje 
        direct proportionale cu punctajul maxim acordat. 
        c) pentru acordarea restului de 50% din punctajul aferent subcriterului "sistemul 
           propriu de asigurare a calitatii" se acorda punctajul maxim pentru sistemele 
           certificate de catre un organism de certificare acreditat. Se aplica depunctari dupa 
           cum urmeaza: 
         sistemul de asigurare a calitatii nu este certificat de catre un organism de 
        certificare acreditat, dar este avizat de organisme sau specialisti agreati de 
        Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei - depunctare 2 puncte 
         sistemul de asigurare a calitatii este prezentat doar sub forma de documente proprii 
        ale candidatului - depunctare 4 puncte 
         recomandarile din partea beneficiarilor/clientilor privind lucrarile executate prevad 
        neconformitati care au condus la refacerea partiala sau totala a unei lucrari - 
        depunctare 1 punct (Depunctarea se multiplica cu numarul de cazuri constatate.) 
         recomandarile din partea beneficiarilor/clientilor privind lucrarile executate prevad 
        receptii amanate din considerente privitoare la nerespectarea parametrilor de calitate - 
        depunctare 2 puncte (Depunctarea se multiplica cu numarul de cazuri constatate.) 
         recomandarile din partea beneficiarilor/clientilor privind lucrarile executate 
        prevad receptii respinse din considerente privitoare la nerespectarea parametrilor 
        de calitate - depunctare 3 puncte (Depunctarea se multiplica cu numarul de cazuri 
        constatate.) 
         recomandarile din partea beneficiarilor/clientilor privind lucrarile executate prevad 
        cazuri de accidente produse din vina exclusiva a contractantului - depunctare 4 puncte 
        (Depunctarea se multiplica cu numarul de cazuri constatate.); 
        d) pentru acordarea restului de 50% din punctajul aferent subcriterului "cifra medie 
        de afaceri" se acorda punctajul maxim celei mai mari valori obtinute; pentru alte 
        valori obtinute se acorda punctaje direct proportionale cu punctajul maxim acordat; 
        e) pentru acordarea restului de 50% din punctajul aferent subcriterului "lichiditate" 
        se acorda punctajul maxim pentru orice valoare obtinuta care este mai mare de 200%; 
        pentru alte valori obtinute se acorda punctaje direct proportionale cu punctajul maxim 
        acordat; 
        f) pentru acordarea restului de 50% din punctajul aferent subcriteriului 
        "solvabilitate" se acorda punctajul maxim pentru orice valoare obtinuta care este mai 
        mare de 50%; pentru alte valori obtinute se acorda punctaje direct proportionale cu 
        punctajul maxim acordat; 
        g) pentru acordarea restului de 50% din punctajul aferent subcriteriului "capacitatea 
        financiara de sustinere a lucrarii" se acorda punctajul maxim celei mai mari valori 
        obtinute; pentru alte valori obtinute se acorda punctaje direct proportionale cu 
        punctajul maxim acordat; 
        h) pentru acordarea restului de 50% din punctajele aferente subcriteriilor "resurse 
        tehnice", "resurse umane" si "sistemul propriu de asigurare a calitatii" stabilirea 
        algoritmului de punctare se realizeaza in functie de exigentele specifice impuse de 
        natura si complexitatea contractului de lucrari. 
B.11.4. Numarul de candidati care vor fi selectati: 
        Se indica acelasi numar sau acelasi interval care a fost precizat in 
        anuntul/invitatia de participare.
C. Elaborarea ofertei
  
C.3.1.  Limba de redactare a ofertei: 
        Se indica limba romana si, in masura in care se considera necesar, o limba de 
        circulatie internationala. 
C.4.1.  Perioada de valabilitate a ofertelor: 
        Se precizeaza o perioada de valabilitate estimata ca fiind suficienta pentru 
        finalizarea intr-o perioada rezonabila a evaluarii ofertelor si semnarii contractului, 
        precum si pentru a se evita, in masura in care nu apar circumstante exceptionale, 
        situatia in care este necesara solicitarea de prelungire a acestei perioade. 
        De regula, perioada de valabilitate a ofertelor trebuie sa se incadreze intre 45 si 90 
        de zile. 
C.6.3.  1. Cuantumul garantiei pentru participare: 
C.9.    Garantia pentru participare trebuie sa fie exprimata in suma fixa. 
        Cuantumul garantiei pentru participare va fi, de regula, 1%-2% din valoarea 
        estimata a contractului de achizitie publica, insa in nici un caz mai mica de 0,5% 
        sau mai mare de 2,5% din aceasta valoare. 
        2. Perioada de valabilitate a garantiei pentru participare: 
        Perioada stabilita trebuie sa fie cel putin egala cu perioada de valabilitate a 
        ofertei precizate la C.4.1. 
        3. Modul de constituire a garantiei pentru participare: 
        Se precizeaza: 
        a) care dintre formele de constituire a garantiei pentru participare, prevazute in 
           sectiunea I (C.9.3), sunt acceptate de catre autoritatea contractanta; 
        b) toate informatiile necesare ofertantului pentru ca acesta sa aiba posibilitatea de a 
           constitui garantia pentru participare in oricare dintre formele prevazute la lit. a). 
        Scrisorile de garantie bancara vor fi eliberate, de regula, de o banca din Romania 
        sau, dupa caz, de o banca din strainatate, de preferinta cu corespondent in Romania. 
        Autoritatea contractanta nu are dreptul de a impune eliberarea garantiei pentru 
        participare de catre o anumita banca, nominalizata in mod expres. 
C.7.1.  Se precizeaza modul de prezentare a propunerii tehnice, astfel incat sa se asigure 
        posibilitatea verificarii corespondentei propunerii tehnice cu specificatiile tehnice 
        prevazute in Caietul de sarcini. 
C.7.2.  Se indica, daca este cazul, formularele care trebuie prezentate de catre ofertant, 
        inclusiv, in masura in care se considera necesar, informatii detaliate privind modul 
        de completare a acestora. Modelul oricarui formular solicitat trebuie sa fie prezentat 
        in cadrul sectiunii IV. 
C.8.2.  Se precizeaza formularul centralizator al propunerii financiare, care trebuie sa fie 
        completat de catre ofertanti, precum si orice alte elemente de natura financiara sau 
        comerciala care sunt necesare pentru evaluarea ofertei. 
C.8.3.  In cazul in care finantarea contractului urmeaza sa fie asigurata printr-un credit a 
        carui obtinere este in sarcina ofertantului, este obligatorie precizarea ansamblului 
        minim de informatii solicitate care vor constitui oferta de credit a bancii 
        finantatoare. 
        Se indica, daca este cazul, orice alte formulare care trebuie prezentate de catre 
        ofertant, inclusiv, in masura in care se considera necesar, informatii detaliate 
        privind modul de completare a acestora. 
        Modelul oricarui formular solicitat trebuie sa fie prezentat in cadrul sectiunii IV. 
C.8.4.  Data pentru care se determina echivalenta leu/euro: 
        Data stabilita trebuie sa fie cu cel mult 30 de zile inainte de data de deschidere a 
        ofertelor.
D. Prezentarea ofertei
  
D.1.1.  Adresa la care se depune oferta: 
D.1.2.  Data limita pentru depunerea ofertei: 
D.2.1.  Numarul de exemplare in copie: 
D.3.1.  Se precizeaza modul de prezentare in plicuri separate, dupa caz, a documentelor care 
        insotesc oferta, a ofertei de baza si a ofertelor alternative.
E. Deschiderea si evaluarea ofertelor
  
E.1.1.  Ora, data si locul deschiderii ofertelor: 
E.7.1.  Criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de achizitie publica: 
        Se precizeaza unul dintre criteriile prevazute la E.7.2 din sectiunea I. 
        Observatie: se recomanda aplicarea criteriului "oferta cea mai avantajoasa din punct 
                    de vedere tehnico-economic". 
E.8.    Se precizeaza toti factorii care vor fi luati in considerare pentru evaluarea 
        ofertelor; algoritmul de calcul trebuie sa fie clar definit si, o data stabilit, nu 
        poate fi schimbat pe toata perioada de aplicare a procedurii pentru atribuirea 
        contractului de achizitie publica. In functie de algoritmul de calcul stabilit pentru 
        calcularea punctajului ofertelor autoritatea contractanta are obligatia de a preciza 
        toate informatiile necesare pentru a asigura deplina transparenta privind modul de 
        aplicare a algoritmului de calcul, inclusiv marimile constante care intervin in 
        calculul punctajelor. 
        Varianta pentru algoritmul de calcul in cazul utilizarii criteriului "oferta cea mai 
        avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic": 
 
                                 Tabelul punctelor de calitate 
 
------------------------------------------------------------------------------------------------ 
                         Factori de evaluare                              Punctajul maxim alocat 
------------------------------------------------------------------------------------------------ 
        1. Pretul ofertei                                                         80-95 
        2. Durata de executie                                                      5-10 
        3. Programul calitatii propus pentru executia lucrarii                     5-10 
        TOTAL:                                                                     100 
------------------------------------------------------------------------------------------------ 
 
        In cazul aplicarii acestei variante urmatoarele prevederi sunt obligatorii: 
        1. Punctajul pentru factorul de evaluare "pretul ofertei" se acorda astfel: 
        a) pentru cel mai scazut dintre preturile ofertelor se acorda punctajul maxim alocat 
        factorului de evaluare respectiv; 
        b) pentru alt pret decat cel prevazut la lit. a) se acorda punctajul astfel: 
        P(n) = (pret minim/pret(n)) x punctajul maxim alocat 
        Preturile care se compara in vederea acordarii punctajului sunt preturile prevazute in 
        sectiunea I - E.8.4. 
        2. Punctajul pentru factorul de evaluare "durata de executie" se acorda astfel: 
        a) pentru durata limita de executie prevazuta in Caietul de sarcini se acorda punctajul 
           maxim alocat factorului de evaluare respectiv; 
        b) pentru o durata de executie mai mare decat cea prevazuta la lit. a) se acorda 
           punctajul astfel: 
        P(n) = (termen minim/termen(n)) x punctajul maxim alocat 
        3. Punctajul pentru factorul de evaluare "programul calitatii propus pentru executia 
        lucrarii" se va acorda avand in vedere modul de prezentare, rigurozitatea descrierii 
        sistemului aplicat la lucrare, precum si gradul de acoperire a cerintelor de 
        calitate prin procedurile tehnice de executie care urmeaza sa fie aplicate si prin 
        planul efectiv de control propus. 
        Observatie: 
        In cazul in care se atribuie un contract de lucrari care are ca obiect atat 
        proiectarea, cat si executia uneia sau mai multor lucrari de constructii, tabelul 
        punctelor de calitate trebuie sa cuprinda un factor de evaluare suplimentar, 
        respectiv "Caracteristici tehnice si functionale ale proiectului tehnic". Acestui 
        factor de evaluare i se va aloca un punctaj maxim cuprins intre 10 si 20 de puncte, 
        ponderea punctajului aferent "pretului ofertei" urmand a se diminua corespunzator.
F. Atribuirea contractului de achizitie publica
  
F.3.2.  [] Nu se accepta actualizarea pretului contractului. 
        [] Se accepta actualizarea pretului contractului dupa urmatoarea formula: 
        (se bifeaza optiunea aplicabila) 
        Precizare: 
        Formula de actualizare se stabileste de catre autoritatea contractanta, care are insa 
        obligatia de a se asigura ca nu va depasi, in urma actualizarii pretului, limita 
        fondurilor anuale alocate pentru indeplinirea contractului respectiv. Fara a se 
        limita la cele prezentate, ca modele de formula pentru actualizarea pretului 
        contractului de achizitie publica se pot utiliza: 
        Model 1 (recomandat, in special, in cazul in care sursa de finantare este asigurata si 
        din credite externe) 
        V = V0 x K(A) 
        in care: 
        V - reprezinta valoarea actualizata a situatiei de plata; 
        V0 - reprezinta valoarea situatiei de plata intocmite la nivelul preturilor declarate 
        in oferta; 
        K(A) - reprezinta coeficientul de actualizare care urmeaza sa fie aplicat. 
        K(A) = E/E0 
        in care: 
        E - reprezinta cursul mediu in lei, calculat de Banca Nationala a Romaniei pentru 1 
        euro, corespunzator primei zile din saptamana premergatoare saptamanii in care se 
        prezinta situatia de plata; 
        E0 - reprezinta cursul mediu in lei, calculat de Banca Nationala a Romaniei pentru 1 
        euro, corespunzator zilei stabilite in Fisa de date a achizitiei, ca reper pentru 
        stabilirea preturilor unitare din oferta. 
        Model 2 
        V = V0 x k, 
        in care: 
        V  - reprezinta valoarea actualizata a situatiei de plata; 
        V0 - reprezinta valoarea situatiei de plata cu preturile declarate in oferta; 
        k - reprezinta coeficientul de actualizare care urmeaza sa fie aplicat. 
        Coeficientul de actualizare k se determina dupa cum urmeaza: 
        k = a1 x k1 + a2 x k2 + a3 x k3 + a4 x k4 
        in care: 
        a1, a2, a3, a4 
        - reprezinta ponderile cheltuielilor pentru materiale, manopera, utilaje si 
        transporturi, in preturi oferta, din situatia de plata aferenta cantitatilor de 
        lucrari realizate in perioada de referinta: 
        a1 = M0/T0 
        a2 = m0/T0 
        a3 = U0/T0 
        a4 = t0/T0, 
        cu conditia ca: a1 + a2 + a3 + a4 = 1, 
        in care: 
        T0 - reprezinta totalul cheltuielilor directe din situatia de plata, cu preturile 
        declarate in oferta; 
        M0, m0, U0, t0 - reprezinta valoarea resurselor (materiale, manopera, utilaje, 
        transporturi) din situatiile de plata, in preturi oferta. 
        k1 = M(sp)/M0, 
        M(sp) - reprezinta valoarea materialelor din situatia de plata, determinata cu preturi 
        unitare valabile in luna de decontare, pe baza de documente justificative (pentru cel 
        putin 80% din valoarea materialelor cuprinse in situatia de plata) de la furnizorii 
        declarati in oferta; 
        M0 - reprezinta valoarea corespunzatoare aceleiasi situatii de plata la nivelul 
        preturilor declarate in oferta. 
        Precizare: coeficientul k1 va fi utilizat si pentru decontarea materialelor marunte 
        pentru care nu se prezinta documente justificative (cel mult 20 % din valoarea 
        materialelor cuprinse in situatia de plata 
        k2 = S/S0 
        S - reprezinta salariul mediu brut in ramura de constructii din luna de decontare, 
        publicat in Buletinul statistic lunar al Institutului National de Statistica; 
        S0 - reprezinta salariul mediu brut in ramura de constructii, corespunzator lunii 
        intocmirii ofertei, publicat in Buletinul statistic lunar al Institutului National de 
        Statistica. 
        NOTA: Avand in vedere ca publicarea salariului mediu brut se face cu o luna in urma 
        lunii de decontare, in conditiile specifice de contractare se poate prevedea o 
        clauza pentru reglarea acestei situatii. 
        k3 = 0,8 U2/U1 + 0,2 S/S0 
        U1 - reprezinta pretul mediu ponderat al combustibilului, corespunzator lunii de 
        intocmire a ofertei; 
 
             V(ut termice) x C0 + V(ut electrice) x E0 
        U1 = ----------------------------------------- 
                  V(ut termice) + V(ut electrice) 
 
        V(ut termice), V(ut electrice) - reprezinta valoarea utilajelor termice si electrice 
        din situatia de plata cu preturi oferta, astfel incat: 
 
        V(ut termice) + V(ut electrice) = U 
 
        C0 - reprezinta pretul carburantului, corespunzator lunii intocmirii ofertei, al 
        furnizorului declarat in oferta. (se va prezenta oferta de pret); 
        E0 - reprezinta pretul energiei electrice corespunzator lunii intocmirii ofertei; 
        U2 - reprezinta pretul mediu ponderat al combustibilului din luna de decontare. 
 
              V(ut termice) x C + V(ut electrice) x E 
        U2 =  --------------------------------------- 
                  V(ut termice) + V(ut electrice) 
 
        C - reprezinta pretul carburantului din luna de decontare al furnizorului, declarat in 
        oferta, justificat pe baza de factura sau oferta de pret; 
        E - reprezinta pretul energiei electrice din luna de decontare pe baza de document 
        justificativ pe baza de factura sau oferta de pret; 
        k4 = 0,8 C/C0 + 0,2 S/S0 
        Valoarea utilajelor tehnologice si echipamentelor furnizate se justifica pe baza 
        facturilor emise de furnizori si declarati, in oferta, la data achizitiei acestora. 
F.4.5.  a) Cuantumul garantiei de buna executie a contractului de lucrari: 
        Garantia de buna executie trebuie sa se exprime procentual intr-un cuantum cuprins 
        intre 5% - 10% din valoarea contractului de lucrari. 
        b) Modul de constituire a garantiei de buna executie a contractului de lucrari: 
        Se precizeaza care dintre formele de constituire a garantiei de buna executie a 
        contractului de lucrari vor fi acceptate de autoritatea contractanta.
SECTIUNEA III
CAIETUL DE SARCINI
Caietul de sarcini face parte integranta din documentatia pentru elaborarea si prezentarea ofertei si constituie ansamblul cerintelor pe baza carora se elaboreaza de catre fiecare ofertant propunerea tehnica. Caietul de sarcini contine, in mod obligatoriu, specificatii tehnice. Acestea definesc, dupa caz si fara a se limita la cele ce urmeaza, caracteristici referitoare la nivelul calitativ, tehnic si de performanta, siguranta in exploatare, dimensiuni, precum si sisteme de asigurare a calitatii, terminologie, simboluri, teste si metode de testare, ambalare, etichetare, marcare, conditiile pentru certificarea conformitatii cu standarde relevante sau altele asemenea. Specificatiile tehnice se vor referi, de asemenea, la prescriptii de proiectare si de calcul, la verificarea, inspectia si conditiile de receptie a lucrarilor, precum si la tehnici, procedee si metode de constructie, precum si la orice alte conditii cu caracter tehnic pe care autoritatea contractanta este capabila sa le descrie, in functie si de diverse acte normative si reglementari, in legatura cu lucrarea finala si cu materii prime sau materiale ori parti de lucrare utilizate. Caietul de sarcini trebuie sa precizeze si institutiile competente de la care executantii pot obtine informatii privind reglementarile obligatorii referitoare la protectia muncii, la prevenirea si stingerea incendiilor si la protectia mediului, care trebuie respectate pe parcursul indeplinirii contractului respectiv si care sunt in vigoare la nivel national sau, in mod special, in regiunea ori in localitatea in care se executa lucrarile sau se presteaza serviciile. Autoritatea contractanta are obligatia de a defini in Caietul de sarcini si in contract specificatiile tehnice numai prin referire, de regula:
       a) fie la reglementari tehnice, astfel cum sunt acestea definite in legislatia interna referitoare la standardizarea nationala, care sunt compatibile cu reglementarile Comunitatii Europene;
       b) fie, daca nu exista reglementari tehnice in sensul celor prevazute la lit. a), la standarde nationale, si anume, de regula, in urmatoarea ordine de decadere:
         (i) standarde nationale care adopta standarde europene;
           (ii) standarde nationale care adopta standarde internationale;
           (iii) alte standarde. In cazul in care sunt utilizate standarde speciale, Caietul de sarcini trebuie sa precizeze ca vor fi acceptate si produsele, serviciile sau lucrarile care indeplinesc alte standarde de autoritate si care asigura o calitate substantial egala cu standardele mentionate. Se interzice indicarea in Caietul de sarcini a unor specificatii tehnice care desemneaza produse de o anumita origine/fabricatie sau procedee speciale, in cazul in care introducerea acestor specificatii tehnice are ca efect favorizarea, respectiv eliminarea unuia sau mai multor ofertanti. Se interzice indicarea unei marci de fabrica sau de comert, a unui brevet de inventie, a unei licente de fabricatie sau a unei anume origini ori productii. Totusi se admite o astfel de indicatie, dar numai insotita de mentiunea "sau echivalent" si numai in situatia in care autoritatea contractanta nu are posibilitatea de a stabili in Caietul de sarcini specificatii tehnice suficient de precise si inteligibile pentru toate partile interesate. In cazul in care criteriul de evaluare a ofertelor este "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic", iar autoritatea contractanta nu a anuntat interdictia de a fi depuse oferte alternative, Caietul de sarcini trebuie sa precizeze cerintele minime obligatorii pe care ofertele alternative trebuie sa le indeplineasca pentru a fi luate in considerare. In cazul in care criteriul de evaluare a ofertelor este "pretul cel mai scazut", Caietul de sarcini trebuie sa precizeze, in mod expres, faptul ca cerintele impuse vor fi considerate ca fiind minimale. In acest sens orice oferta de baza prezentata, care se abate de la prevederile Caietului de sarcini, va fi luata in considerare, dar numai in masura in care propunerea tehnica presupune asigurarea unui nivel calitativ superior cerintelor minimale din Caietul de sarcini. In cazul in care obiectul contractului de lucrari il reprezinta numai achizitia executiei lucrarii (nu si proiectarea lucrarii), caietul de sarcini este parte integranta din proiectul tehnic verificat, avizat si aprobat potrivit prevederilor legale. Pentru asigurarea unor informatii complete, necesare in vederea elaborarii propunerii tehnice, documentatia minimala care trebuie inclusa in aceasta sectiune trebuie sa contina Caietele de sarcini pe specialitati, liste cuprinzand cantitati de lucrari, precum si plansele principale ale obiectelor.
SECTIUNEA IV
FORMULARE
Sectiunea IV contine formularele destinate, pe de o parte, sa faciliteze elaborarea si prezentarea ofertei si a documentelor care o insotesc si, pe de alta parte, sa permita comisiei de evaluare examinarea si evaluarea rapida si corecta a tuturor ofertelor depuse. Fiecare candidat/ofertant care participa, in mod individual sau ca asociat, la procedura pentru atribuirea contractului de achizitie publica are obligatia de a prezenta formularele prevazute in cadrul acestei sectiuni, completate in mod corespunzator si semnate de persoanele autorizate. FORMULARUL 1A*)
  
        CANDIDATUL                Inregistrat la sediul autoritatii contractante 
..........................                 nr. .......... / .......... 
    (denumirea/numele) 
 
                              SCRISOARE DE INTERES 
 
        Catre ............................................................ 
                (denumirea autoritatii contractante si adresa completa) 
 
   Ca urmare a anuntului de participare aparut in Monitorul Oficial al Romaniei, 
Partea a VI-a, nr. ..... din ..................., privind organizarea procedurii 
                               (ziua/luna/anul) 
pentru atribuirea contractului ................................................, 
                                 (denumirea contractului de achizitie publica) 
ne exprimam prin prezenta interesul de a participa, in calitate de candidat, la 
etapa de selectare. 
   Am luat cunostinta de criteriile care vor fi utilizate pentru stabilirea 
candidatilor selectati si anexam la prezenta scrisoare documentele de calificare 
solicitate. 
 
   Data completarii ...................                  Cu stima, 
 
                                                         Candidat, 
 
                                            .................................... 
                                                   (semnatura autorizata)
___________


*) Formularul se utilizeaza numai in cazul aplicarii procedurii de licitatie restransa sau de negociere competitiva cu anunt de participare (etapa de selectare a candidatilor).
FORMULARUL 1B*)

  
        CANDIDATUL                Inregistrat la sediul autoritatii contractante 
..........................                 nr. .......... / .......... 
    (denumirea/numele) 
 
                              SCRISOARE DE INTERES 
 
       Catre ............................................................ 
                (denumirea autoritatii contractante si adresa completa) 
 
   Ca urmare a invitatiei de participare nr. .......... din .................... 
                                                              (ziua/luna/anul) 
privind organizarea procedurii pentru atribuirea contractului .................. 
................................................................................ 
                 (denumirea contractului de achizitie publica) 
ne exprimam prin prezenta interesul de a participa, in calitate de candidat, la 
etapa de selectare. 
   Am luat cunostinta de criteriile care vor fi utilizate pentru stabilirea 
candidatilor selectati si anexam la prezenta scrisoare documentele de calificare 
solicitate. 
 
   Data completarii ...................                  Cu stima, 
 
                                                         Candidat, 
 
                                            .................................... 
                                                   (semnatura autorizata)
_____________


*) Formularul se utilizeaza numai in cazul aplicarii procedurii de licitatie restransa sau de negociere competitiva fara anunt de participare (etapa de selectare a candidatilor).
FORMULARUL 2A*)

  
        OFERTANTUL                Inregistrat la sediul autoritatii contractante 
..........................                 nr. .......... / .......... 
    (denumirea/numele) 
 
                             SCRISOARE DE INAINTARE 
 
        Catre ............................................................ 
                (denumirea autoritatii contractante si adresa completa) 
 
   Ca urmare a anuntului de participare aparut in Monitorul Oficial al Romaniei, 
Partea a VI-a, nr. ..... din ....................., privind aplicarea procedurii 
                               (ziua/luna/anul) 
pentru atribuirea contractului ................................................, 
                                (denumirea contractului de achizitie publica) 
noi ................................. va transmitem alaturat urmatoarele: 
     (denumirea/numele ofertantului) 
   1. Documentul ....................................... privind garantia pentru 
                    (tipul, seria/numarul, emitentul) 
participare, in cuantumul si in forma stabilite de dumneavoastra prin 
documentatia pentru elaborarea si prezentarea ofertei; 
   2. coletul sigilat si marcat in mod vizibil, continand, in original si 
intr-un numar de ....... copii: 
   a) oferta; 
   b) documentele care insotesc oferta. 
   Avem speranta ca oferta noastra este corespunzatoare si va satisface 
cerintele. 
 
   Data completarii ...................                  Cu stima, 
 
                                                         Ofertant 
                                            .................................... 
                                                   (semnatura autorizata)
____________


*) Formularul se utilizeaza numai in cazul aplicarii procedurii de licitatie deschisa.
FORMULARUL 2B*)

  
        OFERTANTUL                Inregistrat la sediul autoritatii contractante 
..........................                 nr. .......... / .......... 
    (denumirea/numele) 
 
                             SCRISOARE DE INAINTARE 
 
         Catre ........................................................ 
               (denumirea autoritatii contractante si adresa completa) 
 
   Ca urmare a invitatiei de participare nr. ... din .........................., 
                                                          (ziua/luna/anul) 
prin care suntem invitati sa prezentam oferta in scopul atribuirii contractului 
..............................................................................., 
                 (denumirea contractului de achizitie publica) 
noi ........................................ va transmitem alaturat urmatoarele: 
         (denumirea/numele ofertantului) 
 
   1. Documentul ....................................... privind garantia pentru 
                    (tipul, seria/numarul, emitentul) 
participare, in cuantumul si in forma stabilite de dumneavoastra prin 
documentatia pentru elaborarea si prezentarea ofertei; 
   2. coletul sigilat si marcat in mod vizibil, continand, in original si 
intr-un numar de ... copii: 
   a) oferta; 
   b) documentele care insotesc oferta. 
   Avem speranta ca oferta noastra este corespunzatoare si va satisface 
cerintele. 
 
   Data completarii ...................                  Cu stima, 
 
                                                         Ofertant 
                                            .................................... 
                                                   (semnatura autorizata)
_____________


*) Formularul se utilizeaza numai in cazul aplicarii procedurii de licitatie restransa sau de negociere competitiva (etapa de evaluare a ofertelor).
FORMULARUL 3

  
        OFERTANTUL 
.......................... 
    (denumirea/numele) 
 
                               FORMULAR DE OFERTA 
 
         Catre ........................................................ 
               (denumirea autoritatii contractante si adresa completa) 
 
   Domnilor, 
   1. Examinand documentatia pentru elaborarea si prezentarea ofertei, 
subsemnatii, reprezentanti ai ofertantului ...................................., 
                                              (denumirea/numele ofertantului) 
ne oferim ca, in conformitate cu prevederile si cerintele cuprinse in 
documentatia mai sus mentionata, sa executam ....................... pentru suma 
                                              (denumirea lucrarii) 
de ............................ lei, reprezentand .............................. 
   (suma in litere si in cifre)                    (suma in litere si in cifre) 
euro, la care se adauga taxa pe valoarea adaugata in valoare de ............... 
........................................................................... lei. 
                       (suma in litere si in cifre) 
   2. Ne angajam ca, in cazul in care oferta noastra este stabilita 
castigatoare, sa incepem lucrarile cat mai curand posibil dupa primirea 
ordinului de incepere si sa terminam lucrarile in conformitate cu graficul de 
executie anexat in ...................................... luni calendaristice. 
                      (perioada in litere si in cifre) 
   3. Ne angajam sa mentinem aceasta oferta valabila pentru o durata de ........ 
.............................. zile, respectiv pana la data de ................, 
(durata in litere si in cifre)                                  (ziua/luna/anul) 
 si ea va ramane obligatorie pentru noi si poate fi acceptata oricand inainte de 
expirarea perioadei de valabilitate. 
   4. Pana la incheierea si semnarea contractului de achizitie publica aceasta 
oferta, impreuna cu comunicarea transmisa de dumneavoastra, prin care oferta 
noastra este stabilita castigatoare, vor constitui un contract angajant intre 
noi. 
   5. Alaturi de oferta de baza: 
   [] depunem oferta alternativa, ale carei detalii sunt prezentate intr-un 
formular de oferta separat, marcat in mod clar "alternativa"; 
   [] nu depunem oferta alternativa. 
   (se bifeaza optiunea corespunzatoare) 
   6. Am inteles si consimtim ca, in cazul in care oferta noastra este stabilita 
ca fiind castigatoare, sa constituim garantia de buna executie in conformitate 
cu prevederile din documentatia pentru elaborarea si prezentarea ofertei. 
   7. Intelegem ca nu sunteti obligati sa acceptati oferta cu cel mai scazut 
pret sau orice alta oferta pe care o puteti primi. 
 
   Data ......../......../......... 
 
   ..................., in calitate de .............., legal autorizat sa semnez 
      (semnatura) 
oferta pentru si in numele ................................................... 
                                     (denumirea/numele ofertantului)
ANEXA LA FORMULARUL DE OFERTA
  
 1. Valoarea maxima a lucrarilor executate 
    de subcontractanti                          ....... (% din pretul total ofertat) 
 2. Garantia de buna executie va fi constituita 
    sub forma:                                  ....... 
    in cuantum de:                              ....... (% din pretul total ofertat) 
 3. Perioada de garantie de buna executie       ....... luni calendaristice 
 4. Perioada de mobilizare (durata de la data 
    primirii ordinului de incepere a lucrarilor 
    pana la data inceperii executiei)           ....... zile calendaristice 
 5. Termenul pentru emiterea ordinului de 
    incepere a lucrarilor (de la data semnarii 
    contractului)                               ....... zile calendaristice 
 6. Penalizari pentru intarzieri la termene     ....... (% din valoarea care trebuia sa 
    intermediare si la termenul final de        fie realizata) 
    executie 
 7. Limita maxima a penalizarilor               ....... (% din pretul total ofertat) 
 8. Limita minima a asigurarilor                ....... (% din pretul total ofertat) 
 9. Perioada medie de remediere a defectelor    ....... zile calendaristice 
10. Limita maxima a retinerilor din situatiile 
   de plata lunare (garantii, avansuri etc.)    ....... (% din situatiile de plata lunare) 
 
                                                     Ofertant, 
                                          ................................ 
                                               (semnatura autorizata)
FORMULARUL 4
  
            BANCA 
............................. 
         (denumirea) 
 
                         SCRISOARE DE GARANTIE BANCARA 
            pentru participare cu oferta la procedura de atribuire a 
                       contractului de achizitie publica 
 
    Catre .................................................................. 
               (denumirea autoritatii contractante si adresa completa) 
 
   Cu privire la procedura pentru atribuirea contractului ...................... 
..............................................................................., 
                 (denumirea contractului de achizitie publica) 
noi ........................, avand sediul inregistrat la ....................., 
      (denumirea bancii)                                     (adresa bancii) 
ne obligam fata de .............................................. sa platim suma 
                       (denumirea autoritatii contractante) 
de ......................., la prima sa cerere scrisa si fara ca aceasta sa aiba 
   (in litere si in cifre) 
obligatia de a-si motiva cererea respectiva, cu conditia ca in cererea sa 
autoritatea contractanta sa specifice ca suma ceruta de ea si datorata ei este 
din cauza existentei uneia sau mai multora dintre situatiile urmatoare: 
   a) ofertantul ............................. si-a retras oferta in perioada de 
                     (denumirea/numele) 
valabilitate a acesteia; 
   b) oferta sa fiind stabilita castigatoare, ofertantul ....................... 
                                                           (denumirea/numele) 
nu a constituit garantia de buna executie in perioada de valabilitate a ofertei; 
   c) oferta sa fiind stabilita castigatoare, ofertantul ....................... 
                                                           (denumirea/numele) 
a refuzat sa semneze contractul de achizitie publica in perioada de valabilitate 
a ofertei. 
   Prezenta garantie este valabila pana la data de ........................... . 
 
   Parafata de Banca ................. in ziua ....... luna ........ anul ...... 
 
   (semnatura autorizata)
FORMULARUL 5
  
            BANCA 
............................. 
         (denumirea) 
 
                 SCRISOARE DE GARANTIE BANCARA DE BUNA EXECUTIE 
 
     Catre ................................................................ 
              (denumirea autoritatii contractante si adresa completa) 
 
   Cu privire la contractul de achizitie publica .............................., 
                                                    (denumirea contractului) 
incheiat intre ...................................., in calitate de contractant, 
si ........................., in calitate de achizitor, ne obligam prin prezenta 
sa platim in favoarea achizitorului, pana la concurenta sumei de ............... 
reprezentand ...........% din valoarea contractului respectiv, orice suma ceruta 
de acesta la prima sa cerere insotita de o declaratie cu privire la 
neindeplinirea obligatiilor ce revin contractantului, astfel cum sunt acestea 
prevazute in contractul de achizitie publica mai sus mentionat. Plata se va face 
in termenul mentionat in cerere, fara nici o alta formalitate suplimentara din 
partea achizitorului sau a contractantului. 
   Prezenta garantie este valabila pana la data de ........................... . 
   In cazul in care partile contractante sunt de acord sa prelungeasca perioada 
de valabilitate a garantiei sau sa modifice unele prevederi contractuale care au 
efecte asupra angajamentului bancii, se va obtine acordul nostru prealabil; in 
caz contrar prezenta scrisoare de garantie isi pierde valabilitatea. 
 
 
   Parafata de Banca ............... in ziua ......... luna ........ anul ...... 
  
   (semnatura autorizata)
FORMULARUL B1
  
     CANDIDATUL/OFERTANTUL 
............................... 
       (denumirea/numele) 
 
                       DECLARATIE PRIVIND ELIGIBILITATEA 
   1. Subsemnatul, reprezentant imputernicit al ................................ 
..............................................................................., 
         (denumirea/numele si sediul/adresa candidatului/ofertantului) 
declar pe propria raspundere, sub sanctiunile aplicate faptei de fals in acte 
publice, ca nu ne aflam in nici una dintre situatiile prevazute la art. 30 din 
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achizitiile publice. 
   2. Subsemnatul declar ca informatiile furnizate sunt complete si corecte in 
fiecare detaliu si inteleg ca autoritatea contractanta are dreptul de a 
solicita, in scopul verificarii si confirmarii declaratiilor, situatiilor si 
documentelor care insotesc oferta, orice informatii suplimentare privind 
eligibilitatea noastra, precum si experienta, competenta si resursele de care 
dispunem. 
   3. Subsemnatul autorizez prin prezenta orice institutie, societate 
comerciala, banca, alte persoane juridice sa furnizeze informatii 
reprezentantilor autorizati ai autoritatii contractante ........................ 
................................................................................ 
                 (denumirea si adresa autoritatii contractante) 
cu privire la orice aspect tehnic si financiar in legatura cu activitatea 
noastra. 
   4. Prezenta declaratie este valabila pana la data de ........................ 
.............................................................................. . 
       (se precizeaza data expirarii perioadei de valabilitate a ofertei) 
 
   Data completarii ................. 
 
                                                   Candidat/ofertant, 
                                           ................................. 
                                                 (semnatura autorizata)
FORMULARUL B2
  
   CANDIDATUL/OFERTANTUL 
............................ 
     (denumirea/numele) 
 
                              INFORMATII GENERALE 
 
   1. Denumirea/numele: 
   2. Codul fiscal: 
   3. Adresa sediului central: 
   4. Telefon: 
      Fax: 
      Telex: 
      E-mail: 
   5. Certificatul de inmatriculare/inregistrare ............................... 
................................................................................ 
             (numarul, data si locul de inmatriculare/inregistrare) 
   6. Obiectul de activitate, pe domenii: ...................................... 
................................................................................ 
             (in conformitate cu prevederile din statutul propriu) 
   7. Birourile filialelor/sucursalelor locale, daca este cazul: ............... 
................................................................................ 
(adrese complete, telefon/telex/fax, certificate de inmatriculare/inregistrare) 
   8. Principala piata a afacerilor: 
   9. Cifra de afaceri pe ultimii 3 ani: 
 
-------------------------------------------------------------------------------- 
                          Cifra de afaceri anuala        Cifra de afaceri anuala 
    Anul                      la 31 decembrie                la 31 decembrie 
                                 (mii lei)                  (echivalent euro) 
-------------------------------------------------------------------------------- 
1. 
-------------------------------------------------------------------------------- 
2. 
-------------------------------------------------------------------------------- 
3. 
-------------------------------------------------------------------------------- 
Media anuala: 
-------------------------------------------------------------------------------- 
 
                                                       Candidat/ofertant, 
                                                ............................... 
                                                     (semnatura autorizata)
FORMULARUL B3
  
    CANDIDATUL/OFERTANTUL 
............................. 
      (denumirea/numele) 
 
                             EXPERIENTA SIMILARA*) 
 
   1. Denumirea si obiectul contractului: 
      Numarul si data contractului: 
   2. Denumirea/numele beneficiarului/clientului: 
      Adresa beneficiarului/clientului: 
      Tara: 
   3. Calitatea in care a participat la indeplinirea contractului: 
      (se bifeaza optiunea corespunzatoare) 
   [] contractant unic sau contractant conducator (lider de asociatie) 
   [] contractant asociat 
   [] subcontractant 
   4. Valoarea contractului                   exprimata in moneda    exprimata 
                                                  in care s-a      in echivalent 
                                              incheiat contractul     euro1) 
   a) initiala (la data semnarii contractului):        ...             ...
____________


*) Se completeaza fise distincte pentru fiecare contract, care vor fi confirmate, la cererea comisiei de evaluare, prin prezentarea contractului de
antrepriza sau subantrepriza, precum si prin procesul-verbal de receptie, la terminarea lucrarilor. 1) Pentru contractele incheiate inainte de anul 1999 valoarea contractului se exprima in echivalent dolari S.U.A. b) finala (la data finalizarii contractului): ... ... 5. Daca au fost litigii privind indeplinirea contractului, natura acestora si modul lor de solutionare: 6. Durata de executie a lucrarii (luni) a) contractata - termen PIF: b) efectiv realizata - PIF; c) motivul de decalare a termenului contractat (daca este cazul), care va fi sustinut pe baza de acte aditionale incheiate cu beneficiarul: 7. Numarul si data procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor: 8. Principalele remedieri si completari inscrise in procesul-verbal de receptie: 9. Alte aspecte relevante prin care candidatul/ofertantul isi sustine experienta similara, cu referire in mod special la suprafete sau volume fizice ale principalelor capacitati si categorii de lucrari prevazute in contract: Candidat/ofertant, .............................. (semnatura autorizata) FORMULARUL C1

  
       OFERTANTUL 
........................ 
      (denumirea) 
 
                 GRAFIC FIZIC SI VALORIC DE EXECUTIE A LUCRARII 
  
 ----+--------------------------+---------------------------+---------+--------  
|Nr. |Grupa de obiecte/denumirea|          Anul I           |   ...   | Anul n | 
|crt.|        obiectului        +---------------------------+---------+--------+ 
|    |                          |                     Luna                     | 
+----+--------------------------+---------+---------+-------+---------+--------+ 
|    |                          |    1    |    2    |   3   |   ...   |   n    | 
+----+--------------------------+---------+---------+-------+---------+--------+ 
|1.  |Organizare de santier     |         |         |       |         |        | 
+----+--------------------------+---------+---------+-------+---------+--------+ 
|2.  |Obiect 01                 |         |         |       |         |        | 
|    |categoria de lucrari:     |         |         |       |         |        | 
|    |.......................   |         |         |       |         |        | 
|    |.......................   |         |         |       |         |        | 
|3.  |Obiect 02                 |         |         |       |         |        | 
|    |categoria de lucrari:     |         |         |       |         |        | 
|    |.......................   |         |         |       |         |        | 
|    |.......................   |         |         |       |         |        | 
|... |Obiect ...                |         |         |       |         |        | 
|    |categoria de lucrari:     |         |         |       |         |        | 
|    |.......................   |         |         |       |         |        | 
|    |.......................   |         |         |       |         |        | 
 ----+--------------------------+---------+---------+-------+---------+--------  
  
                                                          Ofertant, 
                                                 ........................... 
                                                    (semnatura autorizata)
FORMULARUL C2
                                           CENTRALIZATORUL FINANCIAR AL OBIECTELOR 
  
 ----+------------------------------+---------+---------+--------------------------------------------------------------------  
|    |                              |         |         |                        din care (dupa caz):                        | 
|    |                              |         |         +--------------+---------+---------+----------------+----------------+ 
|    |                              |Valoarea |         |contractantul/|         |         |                |                | 
|Nr. |  Grupa de obiecte/denumirea  |(exclusiv|din care:| conducatorul |asociatul|asociatul|subcontractantul|subcontractantul| 
|crt.|          obiectului          | T.V.A.) |   C+M   |   (liderul   |    1    |   ...   |       1        |      ...       | 
|    |                              |(mii lei)|         | asociatiei)  |         |         |                |                | 
|    |                              |         |         +-------+------+-----+---+-----+---+--------+-------+-------+--------+ 
|    |                              |         |         | total | C+M  |total|C+M|total|C+M| total  |  C+M  |total  |  C+M   | 
+----+------------------------------+---------+---------+-------+------+-----+---+-----+---+--------+-------+-------+--------+ 
| 0  |              1               |    2    |    3    |   4   |  5   |  6  | 7 | 8   | 9 |   10   |  11   |  12   |   13   | 
+----+------------------------------+---------+---------+-------+------+-----+---+-----+---+--------+-------+-------+--------+ 
| 1. |Proiectare (numai             |         |         |       |      |     |   |     |   |        |       |       |        | 
|    |in cazul in care obiectul     |         |         |       |      |     |   |     |   |        |       |       |        | 
|    |contractului cuprinde atat    |         |         |       |      |     |   |     |   |        |       |       |        | 
|    |proiectarea, cat si executia  |         |         |       |      |     |   |     |   |        |       |       |        | 
|    |lucrarii)                     |         |         |       |      |     |   |     |   |        |       |       |        | 
| 2. |Amenajarea terenului          |         |         |       |      |     |   |     |   |        |       |       |        | 
|    |2.1. .........................|         |         |       |      |     |   |     |   |        |       |       |        | 
|    |     .........................|         |         |       |      |     |   |     |   |        |       |       |        | 
| 3. |Amenajari pentru protectia    |         |         |       |      |     |   |     |   |        |       |       |        | 
|    |mediului, inclusiv pentru     |         |         |       |      |     |   |     |   |        |       |       |        | 
|    |refacerea cadrului natural    |         |         |       |      |     |   |     |   |        |       |       |        | 
|    |dupa terminarea lucrarilor    |         |         |       |      |     |   |     |   |        |       |       |        | 
|    |3.1. .........................|         |         |       |      |     |   |     |   |        |       |       |        | 
|    |     .........................|         |         |       |      |     |   |     |   |        |       |       |        | 
| 4. |Realizarea infrastructurii    |         |         |       |      |     |   |     |   |        |       |       |        | 
|    |(retele de racord, utilitati  |         |         |       |      |     |   |     |   |        |       |       |        | 
|    |exterioare incintei)          |         |         |       |      |     |   |     |   |        |       |       |        | 
| 5. |Investitia (lucrarea) de baza |         |         |       |      |     |   |     |   |        |       |       |        | 
|    |5.1. Obiect 01 ...............|         |         |       |      |     |   |     |   |        |       |       |        | 
|    |     .........................|         |         |       |      |     |   |     |   |        |       |       |        | 
| 6. |Organizare de santier         |         |         |       |      |     |   |     |   |        |       |       |        | 
+----+------------------------------+---------+---------+-------+------+-----+---+-----+---+--------+-------+-------+--------+ 
|   Total valoare                   |         |                                                                              | 
|   (exclusiv T.V.A.)       mii lei |         |                                                                              | 
+-----------------------------------+---------+------------------------------------------------------------------------------+ 
|                            euro   |         |                                                                              | 
+-----------------------------------+---------+------------------------------------------------------------------------------+ 
|   Taxa pe valoarea                          |                                                                              | 
|   adaugata               (mii lei)          |                                 Procentul1)                                  | 
+---------------------------------------------+                                                                              | 
|   Total (inclusiv T.V.A.)(mii lei)          |Lucrarea se incadreaza in grupa: .............................................| 
+---------------------------------------------+                                       (Ofertantul precizeaza grupa IIA       | 
|                                             |                                              sau IIB, dupa caz.)             | 
 ---------------------------------------------+------------------------------------------------------------------------------  
  
                       Proiectant,                                                       Ofertant, 
                ........................                                         ......................... 
                 (semnatura autorizata)                                           (semnatura autorizata)
PRECIZARE: Proiectantul raspunde de corectitudinea completarii coloanelor 0 si 1, avand in vedere respectarea structurii aprobate pentru devizul general; in cazul in care contractul de lucrari are ca obiect atat proiectarea, cat si executia uneia sau mai multor lucrari de constructii, responsabilitatea completarii coloanelor 0 si 1 revine ofertantului.

______________
) Reprezinta partea din contract, calculata ca o cota procentuala din pretul total, care urmeaza sa fie indeplinita de persoanele juridice romane.
FORMULARUL C3

                                CENTRALIZATORUL FINANCIAR AL CATEGORIILOR DE LUCRARI 
  

                                      Devizul-oferta al obiectului ........... 
  
 ----+------------------------------+---------+--------------------------------------------------------------------  
|    |                              |         |                        din care (dupa caz):                        | 
|    |                              |         +--------------+---------+---------+----------------+----------------+ 
|    |     Categoria de lucrari     |Valoarea |contractantul/|         |         |                |                | 
|Nr. |                              |(exclusiv| conducatorul |asociatul|asociatul|subcontractantul|subcontractantul| 
|crt.|                              |T.V.A.)  |   (liderul   |    1    |   ...   |       1        |      ...       | 
|    |                              |(mii lei)| asociatiei)  |         |         |                |                | 
|    |                              |         +--------------+---------+---------+----------------+----------------+ 
|    |                              |         |              |         |         |                |                | 
+----+------------------------------+---------+--------------+---------+---------+----------------+----------------+ 
| 0  |              1               |    2    |      3       |    4    |    5    |       6        |       7        | 
+----+------------------------------+---------+--------------+---------+---------+----------------+----------------+ 
| I. |Cladiri si constructii        |         |              |         |         |                |                | 
|    |speciale, instalatii          |         |              |         |         |                |                | 
|    |aferente constructiilor       |         |              |         |         |                |                | 
|    |si retele de utilitati in     |         |              |         |         |                |                | 
|    |incinta                       |         |              |         |         |                |                | 
| 1. |Ts Terasamente                |         |              |         |         |                |                | 
| 2. |C Constructii                 |         |              |         |         |                |                | 
|... |... ......................    |         |              |         |         |                |                | 
| n  | M  Montaj utilaje            |         |              |         |         |                |                | 
|    |tehnologice, inclusiv         |         |              |         |         |                |                | 
|    |retelele aferente             |         |              |         |         |                |                | 
|    |TOTAL I                       |         |              |         |         |                |                | 
|    |Procurare                     |         |              |         |         |                |                | 
|II. |- Utilaje si echipamente      |         |              |         |         |                |                | 
|    |  tehnologice, cu montaj      |         |              |         |         |                |                | 
|    |- Utilaje si echipamente      |         |              |         |         |                |                | 
|    |  de transport                |         |              |         |         |                |                | 
|    |- Dotari, inclusiv utilaje    |         |              |         |         |                |                | 
|    |  si echipamente              |         |              |         |         |                |                | 
|    |  independente cu durata      |         |              |         |         |                |                | 
|    |  mare de serviciu            |         |              |         |         |                |                | 
|    |TOTAL II                      |         |              |         |         |                |                | 
+----+------------------------------+---------+--------------+---------+---------+----------------+----------------+ 
|   Total valoare                   |         |              |         |         |                |                | 
|   (exclusiv T.V.A.)       mii lei |         |              |         |         |                |                | 
+-----------------------------------+---------+--------------+---------+---------+----------------+----------------+ 
|                             euro  |         |              |         |         |                |                | 
+-----------------------------------+---------+--------------+---------+---------+----------------+----------------  
|   Taxa pe valoarea                |         | 
|   adaugata               (mii lei)|         | 
+-----------------------------------+---------+ 
|   Total (inclusiv T.V.A.)(mii lei)|         | 
 -----------------------------------+---------  
 
                        Proiectantul,                                                    Ofertantul, 
                 ..........................                                      .......................... 
                   (semnatura autorizata)                                          (semnatura autorizata)
PRECIZARE:
    1. Proiectantul raspunde de corectitudinea completarii coloanelor 0 si 1; in cazul in care contractul de lucrari are ca obiect atat proiectarea, cat si executia uneia sau mai multor lucrari de constructii, responsabilitatea completarii coloanelor 0 si 1 revine ofertantului. FORMULARUL C4)
LISTA
cuprinzand cantitatile de lucrari*)
  
Obiectul ............................ 
Categoria de lucrari ................ 
  
 ----+--------------------+------+----------+-------------+----------------------  
|Nr. |                    |      |          |             |                      | 
|crt.|Capitolul de lucrari| U.M. |Cantitatea|Pretul unitar|      Total (3X4)     | 
+----+--------------------+------+----------+-------------+----------------------+ 
|    |     SECTIUNEA TEHNICA                                SECTIUNEA FINANCIARA | 
+----+--------------------+------+----------+-------------+----------------------+ 
| 0  |         1          |  2   |    3     |      4      |           5          | 
+----+--------------------+------+----------+-------------+----------------------+ 
| 1. |Capitol de lucrare  |      |          |             |                      | 
|    |1.1. Subcapitol     |      |          |             |                      | 
|    |1.2. Subcapitol     |      |          |             |                      | 
|    |....................|      |          |             |                      | 
| 2. |Capitol de lucrare  |      |          |             |                      | 
|    |2.1. Subcapitol     |      |          |             |                      | 
|    |2.2. Subcapitol     |      |          |             |                      | 
|    |....................|      |          |             |                      | 
|    |....................|      |          |             |                      | 
|... |....................|      |          |             |                      | 
+----+--------------------+------+----------+-------------+----------------------+ 
|     TOTAL GENERAL DEVIZ PE CATEGORIA DE LUCRARI:                               | 
 --------------------------------------------------------------------------------  
 
                                                        Ofertant, 
                                              .............................. 
                                                  (semnatura autorizata)
___________


*) Articolele de lucrari vor fi comasate in cadrul listelor de cantitati, avandu-se in vedere respectarea simultana, pe cat posibil, a urmatoarelor conditii: - articolul comasat trebuie sa reprezinte o activitate pentru realizarea careia resursele principale trebuie sa fie omogene ca natura;
- articolul comasat trebuie sa reprezinte o activitate a carei desfasurare in timp are continuitate (nu este intrerupta de necesitatea realizarii unei activitati distincte). Prin natura omogena a principalelor resurse se intelege acelasi material preponderent, aceeasi meserie pentru forta de munca si natura utilajului conducator, aferente procesului tehnologic (excavatii, compactare, turnare, forare, ridicare, montaj etc.). Descrierea continutului articolelor comasate se poate realiza fie prin trimiteri la articole de deviz, fie prin descrierea detaliata a conditiilor tehnice, tehnologice, de masurare si de calitate.

______________
) Acest formular se va utiliza si pentru intocmirea situatiilor de plata in cazul utilizarii Modelului 1 aferent formulei de actualizare prevazute la F.3.2 din Fisa de date a achizitiei.
FORMULAR C5)

                                                              LISTA 
                                                cuprinzand cantitatile de lucrari 
 
Obiectul ............................ 
Categoria de lucrari ................ 
  
 ----+------------------+----+----------+-----------------+--------+--------+-------------------+---------+---------------------  
|    |                  |    |          |  Pretul unitar  |        |        |                   |         |                     | 
|    |                  |    |          |  a) materiale   |        |        |                   |         |                     | 
|    |                  |    |          |  b) manopera    |        |        |                   |         |        Total        | 
|Nr. |    Capitolul     |    |          |  c) utilaj      |Material|Manopera|      Utilaj       |Transport|        (3x4)        | 
|crt.|    de lucrari    |U.M.|Cantitatea|  d) transport   | [3x4a] | [3x4b] |      [3x4c]       | [3x4d]  |         sau         | 
|    |                  |    |          +-----------------+        |        |                   |         |      (5+6+7+8)      | 
|    |                  |    |          |Total a)+b)+c)+d)|        |        |                   |         |                     | 
+----+------------------+----+----------+-----------------+--------+--------+-------------------+---------+---------------------+ 
|    |     SECTIUNEA TEHNICA |          |                     SECTIUNEA FINANCIARA                                              | 
+----+------------------+----+----------+-----------------+--------+--------+-------------------+---------+---------------------+ 
| 0  |        1         |  2 |    3     |        4        |   5    |   6    |         7         |    8    |          9          | 
+----+------------------+----+----------+-----------------+--------+--------+-------------------+---------+---------------------+ 
| 1. |Capitol de lucrare|    |          |                 |        |        |                   |         |                     | 
|    |1.1. Subcapitol   |    |          |                 |        |        |                   |         |                     | 
|    |1.2. Subcapitol   |    |          |                 |        |        |                   |         |                     | 
|    |..................|    |          |                 |        |        |                   |         |                     | 
| 2. |Capitol de lucrare|    |          |                 |        |        |                   |         |                     | 
|    |2.1. Subcapitol   |    |          |                 |        |        |                   |         |                     | 
|    |2.2. Subcapitol   |    |          |                 |        |        |                   |         |                     | 
|    |..................|    |          |                 |        |        |                   |         |                     | 
|... |..................|    |          |                 |        |        |                   |         |                     | 
+----+------------------+----+----------+-----------------+--------+--------+-------------------+---------+---------------------+ 
|Cheltuieli directe:                                      |   M    |   m    |         U         |    t    |          T          | 
|                                                         |        |        |din care:          |         |                     | 
|                                                         |        |        |- V(ut termice)    |         |                     | 
|                                                         |        |        |(valoarea          |         |                     | 
|                                                         |        |        |aferenta pentru    |         |                     | 
|                                                         |        |        |utilaje termice)   |         |                     | 
|                                                         |        |        |- V(ut electrice)  |         |                     | 
|                                                         |        |        |(valoarea          |         |                     | 
|                                                         |        |        |aferenta pentru    |         |                     | 
|                                                         |        |        |utilaje electrice) |         |                     | 
|                                                         |        |        |U = V(ut termice) +|         |                     | 
|                                                         |        |        |(Vut electrice)    |         |                     | 
+---------------------------------------------------------+--------+--------+-------------------+---------+---------------------+ 
|Alte cheltuieli directe:                                 |        |        |                   |         |                     | 
|- CAS:                                                   |        |        |                   |         |                     | 
|- somaj:                                                 |        |        |                   |         |                     | 
|- sanatate:                                              |        |        |                   |         |                     | 
|- fond de risc:                                          |        |        |                   |         |                     | 
|- alte cheltuieli conform prevederilor legale,           |        |        |                   |         |                     | 
|  nominalizate:                                          |        |        |                   |         |                     | 
+---------------------------------------------------------+--------+--------+-------------------+---------+---------------------+ 
|TOTAL CHELTUIELI DIRECTE:                                |  M(o)  |  m(o)  |       U(o)        |  t(o)   |        T(o)         | 
+---------------------------------------------------------+--------+--------+-------------------+---------+---------------------+ 
|             Cheltuieli indirecte = T(o) x %                                                             |I(o)                 | 
|             Profit = (T(o) + I(o)) x %                                                                  |P(o)                 | 
+---------------------------------------------------------------------------------------------------------+---------------------+ 
|             TOTAL GENERAL:                                                                              |V(o) = T(o)+I(o)+P(o)| 
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------+---------------------  
 
                                                                                     Ofertant, 
                                                                           ............................. 
                                                                               (semnatura autorizata)
___________


) Acest formular se va utiliza si pentru intocmirea situatiilor de plata in cazul utilizarii Modelului 2 aferent formulei de actualizare prevazute la F.3.2 din Fisa de date a achizitiei.
PRECIZARI (pentru Formularul C5):
    1. Cheltuielile directe sunt constituite din urmatoarele: M - cheltuieli aferente consumurilor de resurse materiale, in care se cuprinde valoarea materialelor calculata cu preturile de la furnizori, fara T.V.A.; in cazul materialelor care provin din import valoarea acestora trebuie sa includa si orice taxe si comisioane platibile la frontiera (taxe vamale, comisioane vamale etc.); m - cheltuieli aferente consumurilor cu mana de lucru, in care se cuprinde valoarea manoperei muncitorilor direct productivi; U - cheltuieli aferente consumurilor cu utilajele de constructii, in care se cuprinde valoarea rezultata din totalul orelor de functionare a utilajelor respective si din tariful mediu orar corespunzator functionarii; t - cheltuieli aferente consumurilor privind transporturile, in care se cuprind:
       a) valoarea transporturilor auto, CF, navale, ale materialelor, prefabricatelor, confectiilor etc. de la producator sau furnizor la depozitul intermediar, precum si de la depozitul intermediar la locul de punere in opera in raza de actiune a mijloacelor de ridicat, inclusiv taxele aferente acestor transporturi;
       b) valoarea transporturilor cu utilajele de constructii de la baza de utilaje la punctul de lucru si retur;
       c) valoarea transporturilor tehnologice, in masura in care acestea nu sunt cuprinse in articole distincte (transport de pamant, beton, mortar, moloz rezultat din demolari).
    2. Autoritatea contractanta are obligatia de a include in lista cuprinzand cantitatile de lucrari, atat in sectiunea tehnica, cat si in cea financiara, materialele si furniturile pe care intentioneaza sa le puna la dispozitie, in scopul preluarii si includerii acestora de catre ofertanti in preturile lor unitare. Utilajele si echipamentele tehnologice, puse la dispozitie de catre autoritatea contractanta, nu vor fi cuprinse in valoarea ofertei aferente listelor de procurare a utilajelor si echipamentelor. Autoritatea contractanta va preciza insa conditiile de livrare, in functie de care in pretul unitar din devizul de montaj contractantul va cuprinde, dupa caz, transportul, ambalarea si depozitarea la locul de montaj. Valoarea materialelor si furniturilor cuprinse in devizele-oferta si care se pun la dispozitie de catre autoritatea contractanta, pe masura consumarii lor, se va scadea din punct de vedere strict financiar din situatiile de plata aferente, intocmite conform preturilor unitare din oferta, raportate la cantitatile real executate.
    3. Articolele sau cantitatile de lucrari, precum si utilajele sau echipamentele functionale, necuprinse in listele cuprinzand cantitatile de lucrari, respectiv in listele de procurare, ale documentatiei pentru elaborarea si prezentarea ofertei, dar care, ca urmare a analizarii de catre ofertanti a proiectului tehnic, se dovedesc necesare pentru executia lucrarii, vor fi aduse la cunostinta autoritatii contractante, care, in cazul insusirii observatiilor respective, are obligatia de a transmite in scris tuturor ofertantilor completarile sau modificarile stabilite.
    4. Cheltuielile indirecte vor cuprinde si contravaloarea primelor de asigurare solicitate in conditiile de contractare. FORMULARUL C6

                                                       LISTA 
                                   cuprinzand consumurile de resurse materiale1) 
  
 ----+--------------------------+----+-----------+-----------------+--------------------------+----------+---------  
|Nr. |        Denumirea         |    |Consumurile|  Pretul unitar  |Valoarea (exclusiv T.V.A.)|          |Greutatea| 
|crt.|    resursei materiale    |U.M.| cuprinse  |(exclusiv T.V.A.)|       - mii lei -        |Furnizorul| (tone)  | 
|    |                          |    | in oferta |   - mii lei -   |    (col. 3 x col. 4)     |          |         | 
+----+--------------------------+----+-----------+-----------------+--------------------------+----------+---------+ 
| 0  |            1             | 2  |     3     |        4        |            5             |    6     |    7    | 
+----+--------------------------+----+-----------+-----------------+--------------------------+----------+---------+ 
|1.  |.....................     |....| ......... | ............... | ........................ | ........ | ....... | 
|2.  |.....................     |....| ......... | ............... | ........................ | ........ | ....... | 
|3.  |.....................     |....| ......... | ............... | ........................ | ........ | ....... | 
|... |.....................     |....| ......... | ............... | ........................ | ........ | ....... | 
|    |                          |    |           |                 |                          |          |         | 
|    |Resurse nenominalizate    |    |           |                 |                          |          |         | 
|    |(cel mult 20% din valoarea|    |           |                 |                          |          |         | 
|    |totala a resurselor       |    |           |                 |                          |          |         | 
|    |materiale)                | -  |     -     |        -        | ........................ |    -     | ....... | 
+----+--------------------------+----+-----------+-----------------+--------------------------+----------+---------  
|                                 ___            |mii lei:                                    | 
|                                 \              |                                            | 
|                           TOTAL /  M:          +--------------------------------------------+ 
|                                 ---            |euro:                                       | 
 ------------------------------------------------+--------------------------------------------  
  
                                                                                          Ofertant, 
                                                                                .............................. 
                                                                                    (semnatura autorizata)
) Lista se intocmeste pentru consumurile de resurse materiale necesare pentru indeplinirea intregului contract de lucrari; ofertantul are obligatia de a prezenta listele cuprinzand consumurile de resurse materiale, grupate pe categorii de lucrari, numai daca acest lucru este precizat in Fisa de date a achizitiei sau la solicitarea comisiei de evaluare si fara a mai calcula echivalentul in euro pentru totalul rezultat. FORMULARUL C7
LISTA
cuprinzand consumurile cu mana de lucru)
  
--------------------------------------------------------------------------------------------- 
Nr.   Denumirea  Consumurile (om/ore)  Tariful mediu  Valoarea (exclusiv T.V.A.) 
crt.  meseriei   cu manopera directa    - lei/ora -          - mii lei -          Procentul2) 
                                                          (col. 2 x col. 3) 
--------------------------------------------------------------------------------------------- 
 0        1               2                  3                    4                    5 
--------------------------------------------------------------------------------------------- 
 1.   .........  ....................  .............  ..........................       - 
 2.   .........  ....................  .............  ..........................       - 
 3.   .........  ....................  .............  ..........................       - 
...   .........  ....................  .............  ..........................       - 
--------------------------------------------------------------------------------------------- 
            ___                                       mii lei: ............ 
            \    ....................  .............  --------------------------  ........... 
      TOTAL / m:                                      euro: ............... 
            --- 
--------------------------------------------------------------------------------------------- 
 
   Lucrarea se incadreaza in grupa .............. (se precizeaza grupa IIA sau IIB, dupa caz) 
 
                                                             Ofertant, 
                                                   ............................. 
                                                       (semnatura autorizata)
_______________


) Lista se intocmeste pentru consumurile cu mana de lucru necesare pentru indeplinirea intregului contract de lucrari; ofertantul are obligatia de a prezenta listele cuprinzand consumurile cu mana de lucru, grupate pe categorii de lucrari, numai daca acest lucru este precizat in Fisa de date a achizitiei sau la solicitarea comisiei de evaluare si fara a mai calcula echivalentul in euro pentru totalul rezultat. ) Reprezinta remuneratia aferenta mainii de lucru formate din cetateni romani, calculata ca o cota procentuala din valoarea totala a consumurilor cu mana de lucru.
FORMULARUL C8

                                                   LISTA 
                cuprinzand consumurile de ore de functionare a utilajelor de constructii1) 
  
----------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Nr.   Denumirea utilajului       Consumurile               Tariful orar          Valoarea (exclusiv T.V.A.) 
crt.     de constructii     - ore de functionare -  - lei/ora de functionare -          - mii lei - 
                                                                                     (col. 2 x col. 3) 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
0              1                      2                         3                            4 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 1.    ..................     .................       ......................            ............ 
 2.    ..................     .................       ......................            ............ 
 3.    ..................     .................       ......................            ............ 
...    ..................     .................       ......................            ............ 
--------------------------------------------------+---------------------------+---------------------------- 
               ___                                |                           |mii lei: ............ 
               \                                  |                           | 
         TOTAL / U:           .................   |                           |euro: ............... 
               ---                                |                           | 
--------------------------------------------------                             ---------------------------- 
  
                                                                          Ofertant, 
                                                                ............................. 
                                                                    (semnatura autorizata)
) Lista se intocmeste pentru consumurile de ore de functionare a utilajelor necesare pentru indeplinirea intregului contract de lucrari; ofertantul are obligatia de a prezenta listele cuprinzand consumurile de ore de functionare a utilajelor, grupate pe categorii de lucrari, numai daca acest lucru este precizat in Fisa de date a achizitiei sau la solicitarea comisiei de evaluare si fara a mai calcula echivalentul in euro pentru totalul rezultat. FORMULARUL C9
                                                     LISTA 
                                cuprinzand consumurile privind transporturile1) 
  
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
                                         Elementele rezultate din analiza 
                 Tipul                lucrarilor ce urmeaza sa fie executate     Tariful          Valoarea 
Nr.                de                 --------------------------------------      unitar      (exclusiv T.V.A.) 
crt.           transport                  tone          km         ore de     - lei/t x km -     - mii lei - 
                                      transportate   parcursi    functionare 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
0                  1                       2             3            4             5                 6 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 1. Transport auto (total), 
    din care, pe categorii: 
    1.1. ........................... 
    1.2. ........................... 
    ................................ 
2. Transport pe cale ferata (total), 
   din care, pe categorii: 
   2.1. ............................ 
   2.2. ............................ 
   ................................. 
3. Alte transporturi (total) 
----------------------------------------------------------------------------+-------------------+-------------- 
      ___                                                                   |                   |mii lei: ..... 
      \                                                                     |                   +-------------- 
TOTAL /  t:                                                                 |                   |euro: ........ 
      ---                                                                   |                   | 
----------------------------------------------------------------------------                     -------------- 
                                                                                  Ofertant, 
                                                                          .......................... 
                                                                            (semnatura autorizata)
______________


) Lista se intocmeste pentru consumurile privind transporturile necesare pentru indeplinirea intregului contract de lucrari; ofertantul are obligatia de a prezenta listele cuprinzand consumurile privind transporturile, grupate pe categorii de lucrari, numai daca este precizat acest lucru in Fisa de date a achizitiei sau la solicitarea comisiei de evaluare si fara a mai calcula echivalentul in euro pentru totalul rezultat.
FORMULARUL C10

  
      FISA TEHNICA Nr. ............................................................................................... 
                       (se completeaza pentru fiecare utilaj, echipament tehnologic etc., prevazute in Formularul C10) 
 
                        Utilajul, echipamentul tehnologic: .......................................... 
                                                                          (denumirea) 
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Nr.            Specificatiile tehnice impuse prin             Corespondenta propunerii tehnice cu specificatiile 
crt.                   Caietul de sarcini                           tehnice impuse prin Caietul de sarcini        Producator 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 0                             1                                                      2                               3 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
1. Parametrii tehnici si functionali 
   ......................................................... 
2. Specificatii de performanta si conditii privind siguranta 
   in exploatare 
   ......................................................... 
3. Conditii privind conformitatea cu standarde relevante 
   ......................................................... 
4. Conditii de garantie si postgarantie 
   ......................................................... 
5. Alte conditii cu caracter tehnic 
   ......................................................... 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 
                    Proiectant,                                                                 Ofertant, 
           ............................                                               ............................ 
              (semnatura autorizata)                                                     (semnatura autorizata)
____________


PRECIZARE: Proiectantul raspunde de corectitudinea completarii coloanelor 0 si 1; in cazul in care contractul de lucrari are ca obiect atat proiectarea, cat si executia uneia sau mai multor lucrari de constructii, responsabilitatea completarii coloanelor 0 si 1 revine ofertantului.
FORMULARUL C11

                                                        LISTA 
                   cuprinzand cantitatile de utilaje si echipamente tehnologice, inclusiv dotarile 
  
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Nr.                                   Pretul     Valoarea (exclusiv T.V.A.)      Furnizorul             Fisa 
crt.  Denumirea  U.M.  Cantitatea     unitar            - mii lei -          (denumire, adresa,        tehnica 
                                   - lei/U.M. -      (col. 3 x col. 4)         telefon, fax)           atasata 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 0        1       2        3            4                    5                       6                    7 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
1. Obiect 01 
   a) .........                                                                                 Fisa tehnica nr. .... 
   b) .........                                                                                 Fisa tehnica nr. .... 
   ... ........                                                                                 Fisa tehnica nr. .... 
2. Obiect ..... 
   a) .........                                                                                 Fisa tehnica nr. .... 
   b) .........                                                                                 ..................... 
   ... ........                                                                                 ..................... 
...                                                                                             ..................... 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
                                   mii lei: 
      TOTAL P:                     -------------- 
                                   euro: 
------------------------------------------------- 
                                                                               Ofertant, 
                                                                    ............................... 
                                                                         (semnatura autorizata)
SECTIUNEA V
CONTRACT DE EXECUTIE DE LUCRARI
nr. ........ din ..........
  
   1. Partile contractante 
   Intre 
   autoritatea contractanta .................., adresa sediului ..............., 
telefon/fax ..........., numar de inmatriculare ........., cod fiscal ........., 
cont trezorerie .................., reprezentata prin ........................., 
                                                      (denumirea conducatorului) 
functia ................................., 
   in calitate de achizitor, 
   si 
   executantul ............, adresa sediului ........., telefon/fax ..........., 
                (denumirea) 
numar de inmatriculare .............., cod fiscal ............................., 
cont (trezorerie, banca) .........., reprezentat prin ........................., 
                                                      (denumirea conducatorului) 
functia ..........................., 
   in calitate de executant, 
   a intervenit prezentul contract. 
 
   2. Obiectul si pretul contractului 
   2.1. - Executantul se obliga sa execute, sa finalizeze si sa intretina ...... 
...................., in conformitate cu obligatiile asumate prin prezentul 
(denumirea lucrarii) 
contract. 
   2.2. - Achizitorul se obliga sa plateasca executantului pretul de ........... 
mii lei pentru executia, finalizarea si intretinerea ......................... . 
                                                         (denumirea lucrarii) 
   2.3. - Pretul convenit pentru indeplinirea contractului, platibil 
executantului de catre achizitor conform graficului de plati, este de .......... 
mii lei, din care T.V.A. .................... mii lei. 
  
   3. Durata contractului 
   3.1. - Executantul se obliga sa execute si sa finalizeze ..................., 
                                                            (denumirea lucrarii) 
asa cum este prevazut in graficul de executie, in decurs de .................... 
                                                           (luni calendaristice) 
de la data intrarii in vigoare a contractului. 
 
   4. Definitii 
   4.1. - In prezentul contract urmatorii termeni vor fi interpretati astfel: 
   a) contract - actul juridic care reprezinta acordul de vointa al celor doua 
parti, incheiat intre o autoritate contractanta, in calitate de achizitor, si un 
executant de lucrari, in calitate de executant; 
   b) achizitor si executant - partile contractante, astfel cum acestea sunt 
denumite in prezentul contract; 
   c) pretul contractului - pretul platibil executantului de catre achizitor in 
baza contractului pentru indeplinirea integrala si corespunzatoare a tuturor 
obligatiilor sale asumate prin contract; 
   d) standarde - standardele, reglementarile tehnice sau altele asemenea 
prevazute in Caietul de sarcini si in propunerea tehnica; 
   e) amplasamentul lucrarii - locul in care executantul executa lucrarea; 
   f) forta majora - un eveniment mai presus de controlul partilor, care nu se 
datoreaza greselii sau vinii acestora, care nu putea fi prevazut in momentul 
incheierii contractului si care face imposibila executarea si, respectiv, 
indeplinirea contractului; sunt considerate asemenea evenimente: razboaie, 
revolutii, incendii, inundatii sau orice alte catastrofe naturale, restrictii 
aparute ca urmare a unei carantine, embargou, enumerarea nefiind exhaustiva, ci 
enuntiativa. Nu este considerat forta majora un eveniment asemenea celor de mai 
sus care, fara a crea o imposibilitate de executare, face extrem de costisitoare 
executarea obligatiilor uneia dintre parti. 
   g) zi - zi calendaristica; an - 365 de zile. 
 
   5. Aplicabilitate 
   5.1. - Contractul de executie intra in vigoare dupa constituirea garantiei 
bancare de buna executie, asa cum s-a convenit la pct. 11, la data de .......... 
.............................................................................. . 
            (se precizeaza data la care intra in vigoare contractul) 
 
   6. Documentele contractului 
   6.1. - Natura si volumul lucrarilor sunt precizate in anexele la prezentul 
contract. 
   6.2. - Documentele prezentului contract sunt: 
   a) acte aditionale, daca exista; 
   b) grafic de executie; 
   c) propunerea tehnica si propunerea financiara; 
   d) caietul de sarcini; 
   e) alte anexe la contract. 
 
   7. Standarde 
   7.1. - (1) Executantul garanteaza ca la data receptiei lucrarea executata va 
avea calitatile declarate de catre acesta in contract, va corespunde 
reglementarilor tehnice in vigoare si nu va fi afectata de vicii care ar diminua 
sau ar anula valoarea ori posibilitatea de utilizare, conform conditiilor 
normale de folosire sau celor specificate in contract. 
   (2) La lucrarile la care se fac incercari calitatea probei se considera 
realizata daca rezultatele se inscriu in tolerantele admise prin reglementarile 
tehnice in vigoare. 
 
   8. Caracterul confidential al contractului 
   8.1. - (1) O parte contractanta nu are dreptul, fara acordul scris al 
celeilalte parti: 
   a) de a face cunoscut contractul sau orice prevedere a acestuia unei terte 
parti, in afara acelor persoane implicate in indeplinirea contractului; 
   b) de a utiliza informatiile si documentele obtinute sau la care are acces in 
perioada de derulare a contractului, in alt scop decat acela de a-si indeplini 
obligatiile contractuale. 
   (2) Dezvaluirea oricarei informatii fata de persoanele implicate in 
indeplinirea contractului se va face confidential si se va extinde numai asupra 
acelor informatii necesare in vederea indeplinirii contractului. 
   8.2. - O parte contractanta va fi exonerata de raspunderea pentru dezvaluirea 
de informatii referitoare la contract daca: 
   a) informatia era cunoscuta partii contractante inainte ca ea sa fi fost 
primita de la cealalta parte contractanta; sau 
   b) informatia a fost dezvaluita dupa ce a fost obtinut acordul scris al 
celeilalte parti contractante pentru asemenea dezvaluire; sau 
   c) partea contractanta a fost obligata in mod legal sa dezvaluie informatia. 
 
   9. Drepturi de proprietate intelectuala 
   9.1. - Executantul are obligatia de a despagubi achizitorul impotriva 
oricaror: 
   a) reclamatii si actiuni in justitie ce rezulta din incalcarea unor drepturi 
de proprietate intelectuala (brevete, nume, marci inregistrate etc.), legate de 
echipamentele, materialele, instalatiile sau utilajele folosite pentru ori in 
legatura cu executia lucrarilor sau incorporate in acestea; si 
   b) daune-interese, costuri, taxe si cheltuieli de orice natura, aferente, cu 
exceptia situatiei in care o astfel de incalcare rezulta din respectarea 
proiectului sau Caietului de sarcini intocmit de catre achizitor. 
 
   10. Protectia patrimoniului cultural national 
   10.1. - Toate fosilele, monedele, obiectele de valoare sau orice alte 
vestigii ori obiecte de interes arheologic descoperite pe amplasamentul lucrarii 
sunt considerate, in relatiile dintre parti, ca fiind proprietatea absoluta a 
achizitorului. 
   10.2. - Executantul are obligatia de a lua toate precautiile necesare pentru 
ca muncitorii sai sau oricare alte persoane sa nu indeparteze sau sa nu 
deterioreze obiectele prevazute la clauza 10.1, iar imediat dupa descoperirea si 
inainte de indepartarea lor, de a instiinta achizitorul despre aceasta 
descoperire si de a indeplini dispozitiile primite de la achizitor privind 
indepartarea acestora. Daca din cauza unor astfel de dispozitii executantul 
sufera intarzieri si/sau cheltuieli suplimentare, atunci, prin consultare, 
partile vor stabili: 
   a) orice prelungire a duratei de executie la care executantul are dreptul; 
   b) totalul cheltuielilor suplimentare care se va adauga la pretul 
contractului. 
   10.3. - Achizitorul are obligatia, de indata ce a luat cunostinta despre 
descoperirea obiectelor prevazute la clauza 10.1, de a instiinta in acest sens 
organele de politie si comisia monumentelor istorice. 
 
   11. Garantia de buna executie a contractului 
   11.1. - (1) Executantul are obligatia de a constitui garantia de buna 
executie a contractului in perioada convenita in acesta. 
   (2) Achizitorul are obligatia de a elibera garantia pentru participare si de 
a emite ordinul de incepere a contractului numai dupa ce executantul a facut 
dovada constituirii garantiei de buna executie. 
   11.2. - Cuantumul garantiei de buna executie a contractului reprezinta un 
procent din pretul acestuia; garantia poate fi constituita in lei sau intr-o 
valuta convertibila. 
   (se precizeaza cuantumul garantiei de buna executie a contractului, modul de 
constituire, perioada pentru care se constituie si modul de restituire) 
   11.3. - Achizitorul are dreptul de a emite pretentii asupra garantiei de buna 
executie, in limita prejudiciului creat, daca executantul nu isi indeplineste 
obligatiile asumate prin prezentul contract. Anterior emiterii unei pretentii 
asupra garantiei de buna executie achizitorul are obligatia de a notifica acest 
lucru executantului, precizand totodata obligatiile care nu au fost respectate. 
 
   12. Responsabilitatile executantului 
   12.1. - (1) Executantul are obligatia de a executa si de a finaliza 
lucrarile, precum si de a remedia viciile ascunse, cu atentia si promptitudinea 
cuvenite, in concordanta cu obligatiile asumate prin contract, inclusiv de a 
proiecta, in limitele prevazute in contract. 
   (2) Executantul are obligatia de a supraveghea lucrarile, de a asigura forta 
de munca, materialele, instalatiile, echipamentele si toate celelalte obiecte, 
fie de natura provizorie, fie definitive, cerute de si pentru contract, in 
masura in care necesitatea asigurarii acestora este prevazuta in contract sau se 
poate deduce in mod rezonabil din contract. 
   (3) Executantul are obligatia de a notifica prompt achizitorului despre toate 
erorile, omisiunile, viciile sau altele asemenea descoperite de el in proiect 
sau in Caietul de sarcini pe durata indeplinirii contractului. 
   12.2. - Executantul are obligatia de a prezenta achizitorului spre aprobare, 
inainte de inceperea executiei lucrarii, graficul de plati necesar pentru 
executia lucrarilor, in ordinea tehnologica de executie. 
   12.3. - (1) Executantul este pe deplin responsabil pentru conformitatea, 
stabilitatea si siguranta tuturor operatiunilor executate pe santier, precum si 
pentru procedeele de executie utilizate, cu respectarea prevederilor si a 
reglementarilor legii privind calitatea in constructii. 
   (2) Un exemplar din documentatia predata de catre achizitor executantului va 
fi tinut de acesta in vederea consultarii de catre Inspectia de Stat in 
Constructii, Lucrari Publice, Urbanism si Amenajarea Teritoriului, precum si de 
catre persoane autorizate de achizitor, la cererea acestora. 
   (3) Executantul nu va fi raspunzator pentru proiectul si caietele de sarcini 
care nu au fost intocmite de el. Daca totusi contractul prevede explicit ca o 
parte a lucrarilor permanente sa fie proiectata de catre executant, acesta va fi 
pe deplin responsabil pentru acea parte a lucrarilor. 
   (4) Executantul are obligatia de a pune la dispozitie achizitorului, la 
termenele precizate in anexele la contract, caietele de masuratori 
(atasamentele) si, dupa caz, in situatiile convenite, desenele, calculele, 
verificarile calculelor si orice alte documente pe care executantul trebuie sa 
le intocmeasca sau care sunt cerute de achizitor. 
   12.4. - (1) Executantul are obligatia de a respecta si de a executa 
dispozitiile achizitorului in orice problema mentionata sau nementionata in 
contract, referitoare la lucrare. In cazul in care executantul considera ca 
dispozitiile achizitorului sunt nejustificate sau inoportune, acesta are dreptul 
de a ridica obiectii in scris, fara ca obiectiile respective sa il absolve de 
obligatia de a executa dispozitiile primite, cu exceptia cazului in care acestea 
contravin prevederilor legale. 
   (2) In cazul in care respectarea si executarea dispozitiilor prevazute la 
alin. (1) determina dificultati in executie care genereaza costuri suplimentare, 
aceste costuri vor fi acoperite pe cheltuiala achizitorului. 
   12.5. - (1) Executantul este responsabil de trasarea corecta a lucrarilor 
fata de reperele date de achizitor, precum si de furnizarea tuturor 
echipamentelor, instrumentelor, dispozitivelor si resurselor umane necesare in 
vederea indeplinirii responsabilitatii respective. 
   (2) In cazul in care pe parcursul executiei lucrarilor survine o eroare in 
pozitia, cotele, dimensiunile sau aliniamentul oricarei parti a lucrarilor, 
executantul are obligatia sa rectifice eroarea constatata, pe cheltuiala sa, cu 
exceptia situatiei in care eroarea respectiva este rezultatul datelor incorecte 
furnizate in scris de catre proiectant. Pentru verificarea trasarii de catre 
proiectant executantul are obligatia de a proteja si de a pastra cu grija toate 
reperele, bornele sau alte obiecte folosite la trasarea lucrarilor. 
   12.6. - Pe parcursul executiei lucrarilor si al remedierii viciilor ascunse 
executantul are obligatia: 
   a) de a lua toate masurile pentru asigurarea tuturor persoanelor a caror 
prezenta pe santier este autorizata si de a mentine santierul (atata timp cat 
acesta este sub controlul sau) si lucrarile (atata timp cat acestea nu sunt 
finalizate si ocupate de catre achizitor) in starea de ordine necesara pentru 
evitarea oricarui pericol pentru respectivele persoane; 
   b) de a procura si de a intretine pe cheltuiala sa toate dispozitivele de 
iluminare, protectie, ingradire, alarma si paza, in cazul in care sunt necesare 
sau au fost solicitate de catre achizitor sau de catre alte autoritati 
competente, in scopul protejarii lucrarilor sau al asigurarii confortului 
riveranilor; 
   c) de a lua toate masurile rezonabil necesare pentru a proteja mediul pe si 
in afara santierului si pentru a evita orice paguba sau neajuns provocat 
persoanelor, proprietatilor publice sau altora, rezultat din poluare, zgomot sau 
alti factori generati de metodele sale de lucru. 
   12.7. - Executantul este responsabil pentru mentinerea in buna stare a 
lucrarilor, materialelor, echipamentelor si instalatiilor care urmeaza sa fie 
puse in opera de la data primirii ordinului de incepere a lucrarii pana la data 
semnarii procesului-verbal de receptie a acesteia. 
   12.8. - (1) Pe parcursul executiei lucrarilor si al remedierii viciilor 
ascunse executantul are obligatia, in masura permisa de respectarea prevederilor 
contractului, de a nu stanjeni inutil sau in mod abuziv: 
   a) confortul riveranilor; sau 
   b) caile de acces, prin folosirea si ocuparea drumurilor si a cailor publice 
sau private care deservesc proprietatile aflate in posesia achizitorului sau a 
oricarei alte persoane. 
   (2) Executantul va despagubi achizitorul impotriva tuturor reclamatiilor, 
actiunilor in justitie, daunelor-interese, costurilor, taxelor si cheltuielilor, 
indiferent de natura lor, rezultand din sau in legatura cu obligatia prevazuta 
la alin. (1), pentru care responsabilitatea revine executantului. 
   12.9. - (1) Executantul are obligatia de a utiliza in mod rezonabil drumurile 
sau podurile ce comunica cu sau sunt pe traseul santierului si de a preveni 
deteriorarea sau distrugerea acestora de traficul propriu sau al oricaruia 
dintre subcontractantii sai; executantul va selecta traseele, va alege si va 
folosi vehiculele, va limita si va repartiza incarcaturile, in asa fel incat 
traficul suplimentar ce va rezulta in mod inevitabil din deplasarea 
materialelor, echipamentelor, instalatiilor sau a altora asemenea, de pe si pe 
santier, sa fie limitat, in masura in care este posibil, astfel incat sa nu 
produca deteriorari sau distrugeri ale drumurilor si podurilor respective. 
   (2) In cazul in care natura lucrarilor impune utilizarea de catre executant a 
transportului pe apa, prevederile alin. (1) vor fi interpretate in maniera in 
care prin "drum" se intelege inclusiv ecluza, doc, dig sau orice alta structura 
aferenta caii navigabile si prin "vehicul" se intelege orice ambarcatiune, iar 
prevederile respective se vor aplica in consecinta. 
   (3) In cazul in care se produc deteriorari sau distrugeri ale oricarui pod 
sau drum care comunica cu sau care se afla pe traseul santierului, datorita 
transportului materialelor, echipamentelor, instalatiilor sau altora asemenea, 
executantul are obligatia de a despagubi achizitorul impotriva tuturor 
reclamatiilor privind avarierea respectivelor poduri sau drumuri. 
   (4) Cu exceptia unor clauze contrare prevazute in contract, executantul este 
responsabil si va plati consolidarea, modificarea sau imbunatatirea, in scopul 
facilitarii transportului materialelor, echipamentelor, instalatiilor sau altora 
asemenea, a oricaror drumuri sau poduri care comunica cu sau care se afla pe 
traseul santierului. 
   12.10. - (1) Pe parcursul executiei lucrarii executantul are obligatia: 
   a) de a evita pe cat posibil acumularea de obstacole inutile pe santier; 
   b) de a depozita sau de a retrage orice utilaje, echipamente, instalatii, 
surplus de materiale; 
   c) de a aduna si de a indeparta de pe santier daramaturile, molozul sau 
lucrarile provizorii de orice fel, care nu mai sunt necesare. 
   (2) Executantul are dreptul de a retine pe santier pana la sfarsitul 
perioadei de garantie numai acele materiale, echipamente, instalatii sau lucrari 
provizorii, care ii sunt necesare in scopul indeplinirii obligatiilor sale in 
perioada de garantie. 
   12.11. - Executantul raspunde, potrivit obligatiilor care ii revin, pentru 
viciile ascunse ale constructiei, ivite intr-un interval de 
.............................. de la receptia lucrarii si dupa implinirea 
(se precizeaza numarul de ani) 
acestui termen, pe toata durata de existenta a constructiei, pentru viciile 
structurii de rezistenta, ca urmare a nerespectarii proiectelor si detaliilor de 
executie aferente executiei lucrarii. 
 
   13. Responsabilitatile achizitorului 
   13.1. - La inceperea lucrarilor achizitorul are obligatia de a obtine toate 
autorizatiile si avizele necesare in vederea executiei lucrarilor. 
   13.2. - (1) Achizitorul are obligatia de a pune la dispozitie executantului, 
fara plata, daca nu s-a convenit altfel, urmatoarele: 
   a) amplasamentul lucrarii liber de orice sarcina; 
   b) suprafetele de teren necesare pentru depozitare si pentru organizarea de 
santier; 
   c) caile de acces rutier si racordurile de cale ferata; 
   d) racordurile pentru utilitati (apa, gaz, energie, canalizare etc.), pana la 
limita amplasamentului santierului. 
   (2) Costurile pentru consumul de utilitati, precum si cel al contoarelor sau 
al altor aparate de masurat se suporta de catre executant. 
   13.3. - Achizitorul are obligatia de a pune la dispozitie executantului 
intreaga documentatie necesara pentru executia lucrarilor contractate, fara 
plata, in 4 exemplare, la termenele stabilite prin graficul de executie a 
lucrarii. 
   13.4. - Achizitorul este responsabil pentru trasarea axelor principale, a 
bornelor de referinta, a cailor de circulatie si a limitelor terenului pus la 
dispozitie executantului, precum si pentru materializarea cotelor de nivel in 
imediata apropiere a terenului. 
   13.5. - Achizitorul are obligatia de a examina si de a masura lucrarile care 
devin ascunse in cel mult 5 zile de la notificarea executantului. 
   13.6. - Achizitorul este pe deplin responsabil de exactitatea documentelor si 
a oricaror alte informatii furnizate executantului, precum si de dispozitiile si 
livrarile sale. 
 
   14. Inceperea si executia lucrarilor 
   14.1. - (1) Executantul are obligatia de a incepe lucrarile in timpul cel mai 
scurt posibil de la primirea ordinului in acest sens din partea achizitorului. 
   (se precizeaza data maxima de emitere a ordinului de incepere a executiei) 
   (2) Executantul trebuie sa notifice achizitorului si Inspectiei de Stat in 
Constructii, Lucrari Publice, Urbanism si Amenajarea Teritoriului data inceperii 
efective a lucrarilor. 
   14.2. - (1) Lucrarile trebuie sa se deruleze conform graficului general de 
executie si sa fie terminate la data stabilita. Datele intermediare prevazute in 
graficele de executie se considera date contractuale. 
   (se precizeaza datele intermediare, daca este cazul) 
   (2) Executantul va prezenta, la cererea achizitorului, dupa semnarea 
contractului, graficul de executie de detaliu, alcatuit in ordinea tehnologica 
de executie. In cazul in care, dupa opinia achizitorului, pe parcurs 
desfasurarea lucrarilor nu concorda cu graficul general de executie a 
lucrarilor, la cererea achizitorului executantul va prezenta un grafic revizuit, 
in vederea terminarii lucrarilor la data prevazuta in contract. Graficul 
revizuit nu il va scuti pe executant de nici una dintre indatoririle asumate 
prin contract. 
   (3) In cazul in care executantul intarzie inceperea lucrarilor, terminarea 
pregatirilor sau daca nu isi indeplineste indatoririle prevazute la clauza 12.1 
alin. (2), achizitorul este indreptatit sa ii fixeze executantului un termen 
pana la care activitatea sa intre in normal si sa il avertizeze ca, in cazul 
neconformarii, la expirarea termenului stabilit ii va rezilia contractul. 
   14.3. - (1) Achizitorul are dreptul de a supraveghea desfasurarea executiei 
lucrarilor si de a stabili conformitatea lor cu specificatiile cuprinse in 
anexele la contract. Partile contractante au obligatia de a notifica, in scris, 
una celeilalte, identitatea reprezentantilor lor atestati profesional pentru 
acest scop, si anume a responsabilului tehnic cu executia din partea 
executantului si a dirigintelui de santier sau, daca este cazul, a altei 
persoane fizice sau juridice atestate potrivit legii, din partea achizitorului. 
   (2) Executantul are obligatia de a asigura accesul reprezentantului 
achizitorului la locul de munca, in ateliere, depozite si oriunde isi desfasoara 
activitatile legate de indeplinirea obligatiilor asumate prin contract, inclusiv 
pentru verificarea lucrarilor ascunse. 
   14.4. - (1) Materialele trebuie sa fie de calitatea prevazuta in documentatia 
de executie; verificarile si testarile materialelor folosite la executia 
lucrarilor, precum si conditiile de trecere a receptiei provizorii si a 
receptiei finale (calitative) sunt descrise in anexa/anexele la contract. 
   (2) Executantul are obligatia sa asigure instrumentele, utilajele si 
materialele necesare pentru verificarea, masurarea si testarea lucrarilor. 
Costul probelor si incercarilor, inclusiv al manoperei aferente acestora, revine 
executantului. 
   (3) Probele neprevazute si comandate de achizitor pentru verificarea unor 
lucrari sau materiale puse in opera vor fi suportate de executant, daca se 
dovedeste ca materialele nu sunt corespunzatoare calitativ sau ca manopera nu 
este in conformitate cu prevederile contractului. In caz contrar achizitorul va 
suporta aceste cheltuieli. 
   14.5. - (1) Executantul are obligatia de a nu acoperi lucrarile care devin 
ascunse, fara aprobarea achizitorului. 
   (2) Executantul are obligatia de a notifica achizitorului, ori de cate ori 
astfel de lucrari, inclusiv fundatiile, sunt finalizate, pentru a fi examinate 
si masurate. 
   (3) Executantul are obligatia de a dezveli orice parte sau parti din lucrare, 
la dispozitia achizitorului, si de a reface aceasta parte sau aceste parti din 
lucrare, daca este cazul. 
   (4) In cazul in care se constata ca lucrarile sunt de calitate 
corespunzatoare si au fost executate conform documentatiei de executie, 
cheltuielile privind dezvelirea si refacerea vor fi suportate de catre 
achizitor, iar in caz contrar, de catre executant. 
 
   15. Intarzierea si sistarea lucrarilor 
   15.1. - In cazul in care: 
   a) volumul sau natura lucrarilor neprevazute; sau 
   b) conditiile climaterice extrem de nefavorabile; sau 
   c) oricare alt motiv de intarziere care nu se datoreaza executantului si nu a 
survenit prin incalcarea contractului de catre acesta il indreptatesc pe 
executant sa solicite prelungirea termenului de executie a lucrarilor sau a 
oricarei parti din acestea, prin consultare, partile vor stabili: 
   (i) orice prelungire a duratei de executie la care executantul are dreptul; 
   (ii) totalul cheltuielilor suplimentare, care se va adauga la pretul 
contractului. 
   15.2. - Fara a prejudicia dreptul executantului conform clauzei 24.1, acesta 
are dreptul de a sista lucrarile sau de a diminua ritmul executiei, daca 
achizitorul nu plateste in termen de 28 de zile de la expirarea termenului 
prevazut in clauza 18.2; in acest caz va notifica in scris acest fapt 
achizitorului. 
 
   16. Finalizarea lucrarilor 
   16.1. - Ansamblul lucrarilor sau, daca este cazul, oricare parte din acestea, 
prevazut sa fie finalizat intr-un termen stabilit prin graficul de executie, 
trebuie finalizat in termenul convenit de parti, termen care se calculeaza de la 
data inceperii lucrarilor. 
   16.2. - (1) La finalizarea lucrarilor executantul are obligatia de a notifica 
in scris achizitorului ca sunt indeplinite conditiile de receptie, solicitand 
acestuia convocarea comisiei de receptie. 
   (2) Pe baza situatiilor de lucrari executate confirmate si a constatarilor 
efectuate pe teren achizitorul va aprecia daca sunt intrunite conditiile pentru 
a convoca comisia de receptie. In cazul in care se constata ca sunt lipsuri sau 
deficiente acestea vor fi notificate executantului, stabilindu-se si termenele 
pentru remediere si finalizare. Dupa constatarea remedierii tuturor lipsurilor 
si deficientelor, la o noua solicitare a executantului, achizitorul va convoca 
comisia de receptie. 
   16.3. - Comisia de receptie are obligatia de a constata stadiul indeplinirii 
contractului prin corelarea prevederilor acestuia cu documentatia de executie si 
cu reglementarile in vigoare. In functie de constatarile facute achizitorul are 
dreptul de a aproba sau de a respinge receptia. 
   16.4. - Receptia se poate face si pentru parti din lucrare, distincte din 
punct de vedere fizic si functional. 
 
   17. Perioada de garantie acordata lucrarilor 
   17.1. - Perioada de garantie decurge de la data receptiei la terminarea 
lucrarilor, pe ansamblu sau pe parti din lucrare distincte din punct de vedere 
fizic si functional, pana la receptia finala. 
   17.2. - (1) In perioada de garantie executantul are obligatia, in urma 
dispozitiei date de achizitor, de a executa toate lucrarile de modificare, 
reconstructie si remediere a viciilor, contractiilor si altor defecte a caror 
cauza este nerespectarea clauzelor contractuale. 
   (2) Executantul are obligatia de a executa toate activitatile prevazute la 
alin. (1), pe cheltuiala proprie, in cazul in care ele sunt necesare ca urmare 
a: 
   a) utilizarii de materiale, de instalatii sau a unei manopere neconforme cu 
prevederile contractului; sau 
   b) unui viciu de conceptie, acolo unde executantul este responsabil de 
proiectarea unei parti din lucrari; sau 
   c) neglijentei sau neindeplinirii de catre executant a oricareia dintre 
obligatiile explicite sau implicite care ii revin in baza contractului. 
   (3) In cazul in care defectiunile nu s-au produs din vina executantului, 
lucrarile fiind executate de catre acesta conform prevederilor contractului, 
costul remedierilor va fi evaluat si platit ca lucrari suplimentare. 
   17.3. - In cazul in care executantul nu executa lucrarile prevazute la clauza 
17.2 alin. (1), achizitorul este indreptatit sa angajeze si sa plateasca alte 
persoane care sa le execute. Cheltuielile aferente acestor lucrari vor fi 
recuperate de catre achizitor de la executant sau retinute din sumele cuvenite 
acestuia. 
 
   18. Modalitati de plata 
   18.1. - Achizitorul are obligatia de a efectua plata catre executant in 
termenul convenit de la emiterea facturii de catre acesta. Platile in valuta se 
vor efectua prin respectarea prevederilor legale. 
   (se precizeaza termenul de plata de la emiterea facturii si, dupa caz, 
graficul de plata) 
   18.2. - Daca achizitorul nu onoreaza facturile in termen de 14 zile de la 
expirarea perioadei prevazute la clauza 18.1 si fara a prejudicia dreptul 
executantului de a apela la prevederile clauzei 24.1, acesta din urma are 
dreptul de a sista executarea lucrarilor sau de a diminua ritmul executiei si de 
a beneficia de reactualizarea sumei de plata la nivelul corespunzator zilei de 
efectuare a platii. Imediat ce achizitorul onoreaza factura executantul va relua 
executarea lucrarilor in cel mai scurt timp posibil. 
   18.3. - Achizitorul are dreptul de a acorda avans executantului, daca acesta 
solicita, numai contra unei scrisori de returnare a avansului si numai in limita 
valorica prevazuta de lege. 
   (se precizeaza cuantumul avansului) 
   18.4. - (1) Platile partiale trebuie sa fie facute, la cererea executantului 
(antreprenorului), la valoarea lucrarilor executate conform contractului si in 
cel mai scurt timp posibil. Lucrarile executate trebuie sa fie dovedite ca atare 
printr-o situatie de lucrari provizorii, intocmita astfel incat sa asigure o 
verificare rapida si sigura a lor. Din situatiile de lucrari provizorii 
achizitorul va putea face scazaminte pentru servicii facute executantului si 
convenite cu acesta. Alte scazaminte nu se pot face decat in cazurile in care 
ele sunt prevazute in contract sau ca urmare a unor prevederi legale. 
   (2) Situatiile de plata provizorii se confirma in termenul stabilit. 
   (se precizeaza termenul) 
   (3) Platile partiale se efectueaza, de regula, la intervale lunare, dar nu 
influenteaza responsabilitatea si garantia de buna executie a executantului; ele 
nu se considera de catre achizitor ca receptie a lucrarilor executate. 
   18.5. - Plata facturii finale se va face imediat dupa verificarea si 
acceptarea situatiei de plata definitive de catre achizitor. Daca verificarea se 
prelungeste din diferite motive, dar in special ca urmare a unor eventuale 
litigii, contravaloarea lucrarilor care nu sunt in litigiu va fi platita 
imediat. 
   18.6. - Contractul nu va fi considerat terminat pana cand procesul-verbal de 
receptie finala nu va fi semnat de comisia de receptie. Procesele-verbale de 
receptie finala pot fi intocmite si pentru parti din lucrare, daca acestea sunt 
distincte din punct de vedere fizic si functional. Receptia finala va fi 
efectuata conform prevederilor legale, dupa expirarea perioadei de garantie. 
Plata ultimelor sume datorate executantului pentru lucrarile executate nu va fi 
conditionata de eliberarea certificatului de receptie finala. 
 
   19. Actualizarea pretului contractului 
   19.1. - Pentru lucrarile executate platile datorate de achizitor 
executantului sunt cele declarate in propunerea financiara, anexa la contract. 
   19.2. - Pretul contractului se actualizeaza utilizandu-se formula de 
actualizare convenita. 
   (se precizeaza formula de actualizare) 
 
   20. Asigurari 
   20.1. - (1) Executantul are obligatia de a incheia, inainte de inceperea 
lucrarilor, o asigurare ce va cuprinde toate riscurile care ar putea aparea 
privind lucrarile executate, utilajele, instalatiile de lucru, echipamentele, 
materialele pe stoc, personalul propriu si reprezentantii imputerniciti sa 
verifice, sa testeze sau sa receptioneze lucrarile, precum si daunele sau 
prejudiciile aduse catre terte persoane fizice sau juridice. 
   (2) Asigurarea se va incheia cu o agentie de asigurare. Contravaloarea 
primelor de asigurare va fi suportata de catre executant din capitolul 
"Cheltuieli indirecte". 
   (3) Executantul are obligatia de a prezenta achizitorului, ori de cate ori i 
se va cere, polita sau politele de asigurare si recipisele pentru plata primelor 
curente (actualizate). 
   (4) Executantul are obligatia de a se asigura ca subantreprenorii au incheiat 
asigurari pentru toate persoanele angajate de ei. El va solicita 
subantreprenorilor sa prezinte achizitorului, la cerere, politele de asigurare 
si recipisele pentru plata primelor curente (actualizate). 
   (5) Achizitorul nu va fi responsabil pentru nici un fel de daune-interese, 
compensatii platibile prin lege, in privinta sau ca urmare a unui accident ori 
prejudiciu adus unui muncitor sau altei persoane angajate de executant, cu 
exceptia accidentelor sau prejudiciilor rezultate din vina achizitorului, a 
agentilor sau a angajatilor acestora. 
 
   21. Amendamente 
   21.1. - Partile contractante au dreptul, pe durata indeplinirii contractului, 
de a conveni modificarea clauzelor contractului prin act aditional numai in 
cazul aparitiei unor circumstante care lezeaza interesele comerciale legitime 
ale acestora si care nu au putut fi prevazute la data incheierii contractului. 
 
   22. Subcontractanti 
   22.1. - Executantul are obligatia de a incheia contracte cu subcontractantii 
desemnati, in aceleasi conditii in care el a semnat contractul cu achizitorul. 
   22.2. - (1) Executantul are obligatia de a prezenta la incheierea 
contractului toate contractele incheiate cu subcontractantii desemnati. 
   (2) Lista subcontractantilor cuprinzand datele de recunoastere a acestora, 
precum si contractele incheiate cu acestia se constituie in anexe la contract. 
   22.3. - (1) Executantul este pe deplin raspunzator fata de achizitor de modul 
in care indeplineste contractul. 
   (2) Subcontractantul este pe deplin raspunzator fata de executant de modul in 
care indeplineste partea sa din contract. 
   (3) Executantul are dreptul de a pretinde daune-interese subcontractantilor, 
daca acestia nu indeplinesc partea lor din contract. 
   22.4. - Executantul poate schimba oricare subcontractant numai daca acesta nu 
a indeplinit partea sa din contract. Schimbarea subcontractantului nu va 
modifica pretul contractului si va fi notificata achizitorului. 
 
   23. Penalitati, daune-interese 
   23.1. - In cazul in care, din vina sa exclusiva, executantul nu reuseste sa 
isi indeplineasca obligatiile asumate prin contract, achizitorul are dreptul de 
a deduce din pretul contractului, ca penalitati, o suma echivalenta cu o cota 
procentuala din pretul contractului. 
   (se precizeaza cota procentuala pentru fiecare zi/saptamana de intarziere, 
pana la indeplinirea efectiva a obligatiilor) 
   23.2. - In cazul in care achizitorul nu onoreaza facturile in termen de 28 de 
zile de la expirarea perioadei prevazute la clauza 18.2, acesta are obligatia de 
a plati, ca penalitati, o suma echivalenta cu o cota procentuala din plata 
neefectuata. 
   (se precizeaza cota procentuala pentru fiecare zi/saptamana de intarziere, 
pana la indeplinirea efectiva a obligatiilor, cota care, de regula, trebuie sa 
acopere dobanda practicata pe piata bancara) 
 
   24. Rezilierea contractului 
   24.1. - Nerespectarea obligatiilor asumate prin prezentul contract de catre 
una dintre parti da dreptul partii lezate de a cere rezilierea contractului de 
lucrari si de a pretinde plata de daune-interese. 
   24.2. - Achizitorul isi rezerva dreptul de a denunta unilateral contractul de 
lucrari in cel mult 30 de zile de la aparitia unor circumstante care nu au putut 
fi prevazute la data incheierii contractului si care conduc la modificarea 
clauzelor contractuale astfel incat indeplinirea contractului respectiv ar fi 
contrara interesului public. 
   24.3. - In cazul prevazut la clauza 24.2 executantul are dreptul de a 
pretinde numai plata corespunzatoare pentru partea din contract indeplinita pana 
la data denuntarii unilaterale a contractului. 
 
   25. Cesiunea 
   25.1. - Executantul are obligatia de a nu transfera total sau partial 
obligatiile sale asumate prin contract, fara sa obtina in prealabil acordul 
scris al achizitorului. 
   25.2. - Cesiunea nu va exonera executantul de nici o responsabilitate privind 
garantia sau orice alte obligatii asumate prin contract. 
 
   26. Forta majora 
   26.1. - Forta majora este constatata de o autoritate competenta. 
   26.2. - Forta majora exonereaza partile contractante de indeplinirea 
obligatiilor asumate prin prezentul contract, pe toata perioada in care 
actioneaza aceasta. 
   26.3. - Indeplinirea contractului va fi suspendata in perioada de actiune a 
fortei majore, dar fara a prejudicia drepturile ce li se cuveneau partilor pana 
la aparitia acesteia. 
   26.4. - Partea contractanta care invoca forta majora are obligatia de a 
notifica celeilalte parti, imediat si in mod complet, producerea acesteia si de 
a lua orice masuri care ii stau la dispozitie, in vederea limitarii 
consecintelor. 
   26.5. - Daca forta majora actioneaza sau se estimeaza ca va actiona o 
perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte va avea dreptul sa notifice 
celeilalte parti incetarea de plin drept a prezentului contract, fara ca vreuna 
dintre parti sa poata pretinde celeilalte daune-interese. 
 
   27. Solutionarea litigiilor 
   27.1. - Achizitorul si executantul vor face toate eforturile pentru a rezolva 
pe cale amiabila, prin tratative directe, orice neintelegere sau disputa care se 
poate ivi intre ei in cadrul sau in legatura cu indeplinirea contractului. 
   27.2. - Daca dupa 15 zile de la inceperea acestor tratative neoficiale 
achizitorul si executantul nu reusesc sa rezolve in mod amiabil o divergenta 
contractuala, fiecare poate solicita ca disputa sa se solutioneze fie prin 
arbitraj la Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului 
Bucuresti, fie de catre instantele judecatoresti din Romania. 
   (se precizeaza modalitatea de solutionare a litigiilor) 
 
   28. Limba care guverneaza contractul 
   28.1. - Limba care guverneaza contractul este limba romana. 
 
   29. Comunicari 
   29.1. - (1) Orice comunicare intre parti, referitoare la indeplinirea 
prezentului contract, trebuie sa fie transmisa in scris. 
   (2) Orice document scris trebuie inregistrat atat in momentul transmiterii, 
cat si in momentul primirii. 
   29.2. - Comunicarile dintre parti se pot face si prin telefon, telegrama, 
telex, fax sau e-mail, cu conditia confirmarii in scris a primirii comunicarii. 
 
   30. Legea aplicabila contractului 
   30.1. - Contractul va fi interpretat conform legilor din Romania. 
 
               Achizitor,                            Contractant, 
    ...............................         ............................... 
         (semnatura autorizata)                 (semnatura autorizata) 
                  L.S.                                   L.S.

In cazul in care preluati textul din aceasta pagina este necesar sa specificati ca sursa serviciul LegeStart oferit de Indaco Systems.
LegeStart 2000-2001 powered by DataWeb 1999-2001 - Indaco Systems